17 березня 2017 року під головуванням заступника голови районної державної адміністрації Ірини Морозович відбулося спільне засідання районної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат та районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення.

На засідання запрошено 14 керівників підприємств та фізичних осіб-підприємців району. 

На початку комісії Ірина Володимирівна зазначила, що в районі проводиться відповідна робота щодо соціального захисту працівників, погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам та недопущення її виникнення у майбутньому, забезпечення виконання мінімальних гарантій в оплаті праці та зростання рівня середньої заробітної плати працюючих.

З першого питання щодо підвищення середнього рівня заробітної плати на підприємствах Красилівського району, проінформував начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Іван Книш, який зазначив, що середня заробітна плата працівників району за січень 2017 року склала 4621,99 грн., що у порівнянні до відповідного періоду минулого року більше на 1592,59 грн. або 52,6%.

Найвищий рівень середньомісячної заробітної плати на одного штатного працівника в галузях: промисловості 5245,95 грн.(а саме: ТОВ «МАНН+ХУММЕЛЬ Фільтрейшн технолоджі Україна» де середня заробітна плата в січні 2017 року на одного штатного працівника становила 7431,93 грн.; ДП «Красилівхіммаш» ВАТ «Красилівський машинобудівний завод» де середня заробітна плата в січні 2017 року на одного штатного працівника становила 6662,50 грн.;) ДП ПАТ «Оболонь Красилівське» де середня заробітна плата в січні 2017 року на одного штатного працівника становила 5954,74 грн.; ДП «Красилівський агрегатний завод» де середня заробітна плата в січні 2017 року на одного штатного працівника становила 5565,50 грн., та сільському господарстві – 3888,67 грн. (а саме: ТОВ «Лампка агро» де середня заробітна плата в січні 2017 року на одного штатного працівника становила 6453,49 грн.; ТОВ «Житниця Поділля» де середня заробітна плата в січні 2017 року на одного штатного працівника становила 6192,48 грн.; СТОВ ім. Мічуріна де середня заробітна плата в січні 2017 року на одного штатного працівника становила 5201,39 грн.;). Станом на 01.03.2017 року за оперативними моніторинговими даними заборгованість із заробітної плати на підприємствах кола статистичного спостереження Красилівського району відсутня.

Керівники підприємств, фізичні особи-підприємці, які виплачують заробітну плату найманим працівникам нижче мінімального розміру, заслуховуються на засіданні районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення. З керівниками підприємств, фізичними особами-підприємцями району проводиться роз’яснювальна робота щодо необхідності легального оформлення трудових відносин з найманими працівниками та відповідальності у разі порушення умов чинного трудового законодавства та забезпечення щодо додержання виплати мінімальної заробітної плати в розмірі 3200 грн. з урахуванням міжпосадових та міжкваліфікаційних відношень доплат, премій, надбавок з метою недопущення зрівнялівки.

Про причини низького рівня середньої заробітної плати та шляхи підвищення заробітної плати”, інформували керівники підприємств, у яких середня заробітна плата нижче встановленого законодавством мінімуму у січні 2017 року, які пояснили причину низького рівня середньої заробітної плати та запевнили, що надалі дотримуватимуться умов чинного законодавства щодо забезпечення додержання виплати мінімальної заробітної плати в розмірі не менше 3200 грн.

По другому питанню щодо виплати по заборгованості по пільгових пенсіях, інформувала Голова комісії з припинення управління Пенсійного фонду в красилівському районі Тетяна Юрійчук, яка повідомила, що станом на 17.03.2016 року ПАТ «Красилівський машинобудівний завод» має заборгованість по пільгових пенсіях в сумі 26,3 тис. грн, за лютий 2016 року. В березні 2017 року від даного підприємства надійшли кошти в сумі 35,0 тис. грн., погашено частково заборгованість за лютий 2017 року.

 По третьому питанню про діяльність робочої групи по виявленню громадян,  що здійснюють діяльність на ринках району та торгівельних центрах без державної реєстрації, як суб’єкти господарювання та по виявленню неоформлених найманих працівників заслухано Наталію Максимчук начальника відділу економіки, торгівлі та розвитку інфраструктури, яка повідомила що, за період з 21 лютого по 14 березня поточного року робоча група провела обстеження більше  70 закладів торгівлі (в т.ч. торгового комплексу «Андора», торгових центрів «Мега», «Престиж», «Роксолана»), перукарень, стоматологічних кабінетів центральної частини міста. 01 березня було організований виїзд робочої групи в с. Кременчуки, під час якого здійснено обстеження продуктових магазинів по вул. Центральній та Каштановій. В ході обстежень надаються рекомендації та роз’яснено зміни в законодавстві з 01 січня поточного року щодо відповідальності роботодавців за використання нелегальної праці.

За встановленими фактами по виявленню неоформлених найманих працівників протягом звітного періоду робочою групою складено 12 актів обстеження за дотриманням роботодавцем законодавства щодо укладання трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), зайняття господарською діяльністю без державної реєстрації ( в т.ч. м-н «Шара» (ФОП Войтюк З.У.) — 3 акта, кафе «Кофе-шоп» (ФОП Марковська О.Л.) — 2 акта, м-н «Гетьман» (ФОП Король В.В.) – 1, м-н «Наталі» взуття (ФОП Данилюк Н.П.) – 1,  ФОП Жир О.В. – 1, ФОП Зарицкий Л.Й. – 1, ФОП Хмельницька А.Ю. – 1, ФОП Рудик С.С. – 2.)

З початку року за результатами роботи робочої групи (за період з 21 лютого по 14 березня)  5 фізичних осіб-підприємців уклали трудові відносини із 6-ма найманими працівниками. Внаслідок легалізації “тіньової” зайнятості сума коштів, що надійде до бюджету становить  — 7,9 тис. грн. ( в т.ч. до місцевого бюджету – 3,4 тис. грн., до державного – 4,5 тис. грн.). Окрім того, додатково залучено до державної реєстрації 2 фізичних осіб-підприємців (2 перукаря перукарні «Чубчик»).

 

Дата проведення обстеження ФОП Перелік зареєстрованих працівників внаслідок продуктивної роботи робочої групи
21.02.2017 Жир Олександр Анатолійович (кіоск «Тютюн») Пізнюр Наталія Михайлівна
21.02.2017 Соколовський Сергій Анатолійович (кіоск «Тютюн») Власюк Аліна Омелянівна
21.02.2017 Олійник Олеся Юріївна (кіоск «Тютюн») Ткачук Людмила Василівна
28.02.2017 Хмельницька Антоніна Юліанівна (відділ білизна ТЦ «Мега» Іванюк Алла Казимирівна
28.02.2017, 07.03.2017 Марковська Ольга Леонідівна (кафе «Кофе-шоп») Боронін Олександр Вадимович, Ткач Ірина Ігорівна

У разі нездійснення державної реєстрації фізичні особи можуть бути притягнуті до відповідальності відповідно до статті 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення. У разі неоформлення найманих працівників матеріали обстежень відправляються Територіальній державній інспекції з питань праці у Хмельницькій області.

У заключному слові заступник голови адміністрації Ірина Морозович зазначила, що роботодавці усвідомлюють і розуміють усю міру своєї відповідальності перед законом та перед працівниками, і в подальшому намагатимуться дотримуватись вимог чинного законодавства в оплаті праці, своєчасної та в повному обсязі з урахуванням підвищення мінімального її рівня з метою соціального захисту працюючих.