16 липня 2020 року виповнюється 30-а річниця прийняття Декларації про державний суверенітет України. Саме в цей день 1990 року Верховна Рада України  виконуючи волю українського народу до його одвічного прагнення до побудови вільної незалежної держави  прийняла документ великої історичної ваги — Декларацію про державний суверенітет України. Декларація визначила долю і майбутнє всього українського народу. Перший крок до становлення незалежної України було зроблено. Відтоді в літописі нашої держави розпочалася нова сторінка, новий відлік часу – епоха утвердження України як самостійної держави. Декларація про суверенітет визначила національну державність українського народу, закріпила республіканську форму держави, самостійність, верховенство і неподільність державної влади на всій території. Прийняття Декларації стало першою сходинкою до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель.

Історичне значення Декларації про державний суверенітет України полягає в тому, що вона продовжила традиції українського державотворення; стала фундаментом для мирного, безкровного відновлення незалежної Української держави; стала взірцем для інших народів у справі цивілізованого становлення державності. 

Саме спираючись на Декларацію, було прийнято Акт про державну незалежність 24 серпня 1991 року, який разом з державним суверенітетом був підтверджений волевиявленням народу на Всеукраїнському референдумі 1 грудня того ж року. Декларація про державний суверенітет України і Акт проголошення незалежності України створили правові засади відновленої Української незалежної державності, покладені в основу Конституції України.