Держенергоефективності та ДСНС розпочали співпрацю щодо впровадження енергосервісу

 Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та Голова ДСНС Микола Чечоткін підписали Меморандум про партнерство у залученні ЕСКО-інвесторів до реалізації енергоефективних проектів на численних об’єктах ДСНС (www.dsns.gov.uHYPERLINK «http://www.dsns.gov.ua/»a).

ДСНС – один із перших органів влади, який проявив ініціативу щодо впровадження енергосервісу за рахунок приватних інвестицій.

«Спільними зусиллями ми вже зібрали та оприлюднили на сайті Держенергоефективності дані щодо 153 об’єктів ДСНС, з якими інвестори можуть завчасно ознайомитися та прорахувати їхню економічну привабливість (http://saee.gov.ua/sites/default/files/documents/ESCO_objects_04_06_2018.xlsx, — зауважив під час виступу С.Савчук.

У результаті впроваджених ЕСКО-проектів ДСНС зможе заощадити значні суми коштів на витратах за комунальні платежі. Крім цього, очікується підвищення комфорту перебування у приміщеннях та подовження життєвого циклу будівель.

Про усі тонкощі укладання ЕСКО-контрактів представникам ДСНС також розповів Олексій Корчміт, голова Української асоціації енергосервісних компаній.

Крім того, особливості практичної реалізації ЕСКО-проектів презентували кілька компаній, які вже працюють на цьому ринку.

Перші в Україні 4 ЕСКО-договори для об’єктів державних установ укладено між Держводагентством та інвесторами

 Результатом співпраці Держводагентства та Держенергоефективності за підтримки Мінприроди та Мінфіну стало підписання перших в Україні ЕСКО-договорів для впровадження енергоефективних заходів саме на об’єктах державних установ.

Так, 4 насосні станції у м. Берислав та смт. Новотроїцьке, які належать Держводагентству, буде модернізовано за кошти приватних ЕСКО-інвесторів. Суми договорів складають від 7,5 до 10 млн гривень.

За попередніми оцінками експертів, реалізація цих ЕСКО-проектів на 4-х об’єктах Держводагентства дозволить зменшити споживання електроенергії на 20 відс.  або 1,5 млн кВт*год у рік.

Економія бюджетних коштів складе до 310 тис. грн у рік під час дії договорів, а після їх завершення – більше 3 млн грн щороку.

До уваги інвесторів на сайті Держенергоефективності опубліковано понад 3500 об’єктів державних установ, перспективних для енергосервісних робіт: http://saee.gov.ua/sites/default/files/documents/ESCO_objects_04_06_2018.xlsx.

Ще понад 1000 домогосподарств встановили сонячні панелі у II кварталі 2018 року

Використання сонячних панелей стрімко набирає популярності серед населення. У II кварталі ц.р. ще 1107 родин перейшли на електроенергію з енергії сонця, що вдвічі більше, ніж у I кварталі цього року.

Загалом, вже 4660 приватних домогосподарств встановили сонячні панелі загальною потужністю майже 90 МВт станом на кінець I півріччя 2018 року.

Інвестиції склали близько 88 млн євро.

«Така активність населення приємно вражає і доводить, що у червні 2015 р. ми запровадили ефективний стимул – прив’язаний до курсу євро «зелений» тариф для приватних СЕС потужністю до 30 кВт», — пояснив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Лідерами за кількістю встановлених приватних СЕС є такі області, як Київська, Дніпропетровська та Тернопільська.