Притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (далі — притулок), — спеціалізована служба підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (далі — постраждалі особи).

Притулок утворюється місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування (далі — засновники). Притулок може бути юридичною особою, яка має самостійний баланс, реєстраційні рахунки, або структурним підрозділом іншого закладу/установи соціального чи іншого спрямування (закладу соціального захисту, соціального обслуговування, охорони здоров’я тощо).

Підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, громадські об’єднання, іноземні неурядові організації, міжнародні організації, фізичні особи — підприємці, а також фізичні особи, які надають соціальні послуги, відповідно до законодавства можуть долучатися до утворення притулку та забезпечення його функціонування на засадах державно-приватного партнерства.

Детальніша інформація щодо створення та забезпечення притулків для осіб, постраждалих від домашнього насильства за посиланням:

https://drive.google.com/file/d/1l4yZD9McrhgAWAU9fJAzFhMKGsBi2nzp/view?usp=sharing

З інформацією стосовно власних дій, правилами безпеки у разі загрози фізичного, економічного, сексуального або психологичного насильства можна ознайомитись на сторінці Проекту, спрямованого на забезпечення потреб жінок та дівчат-підлітків, які постраждали від ґендерно-обумовленого насильства «Розірви коло» за посиланням http://rozirvykolo.orgта на сайті Громадської організації «Ла Страда – Україна» за посиланням: http://www.la- strada.org.ua/ucp mod information showcategory 3.html.

За посиланням https://dismp.gov.ua/library на сайті Державної установи «Державний інститут сімейної та молодіжної політики» можна ознайомитися з інформаційними матеріалами щодо запобігання та протидії домашньому насильству.