Сорт являється  найефективнішим інструментом інтенсифікації аграрного виробництва. Роль сорту у зростанні продуктивності галузі рослинництва досить вагома, а в окремих випадках визначальна. За належного використання сортових ресурсів (згідно з розрахунками науковців) ми цілком можемо додатково щороку отримувати близько трьох мільйонів тонн високоякісного зерна, два мільйони тонн цукросировини, в межах мільйона тонн насіння соняшнику. Це досить істотний резерв, яким потрібно скористатися. А ми тим часом відводимо значні  площі в ліпшому разі під сорти та гібриди, внесені до Державного реєстру сортів рослин України кілька десятків літ тому, а в гіршому випадку – під випадкові чи й зовсім невідомі.

Багато сортових новинок, запропонованих останніми роками вітчизняними селекціонерами, нічим не поступаються, а в деяких випадках і переважають завізні. І насамперед – своєю пристосованістю до наших грунтово-кліматичнтх умов, що має  бути основним критерієм при виборі сорту чи гібриду. Адаптована здатність сорту має глибоко специфічний характер. Тому селекція зернових культур, особливо озимого типу, тісно пов’язана з екологічними умовами місця створення сорту, а окремі з них за зручністю в насінництві, стійкістю проти несприятливих умов середовища. Такі сорти  почуваються впевненіше, що гарантовано забезпечує рентабельне виробництво. Це має бути основним критерієм при виборі сорту чи гібриду.                                                                                                  

Правильне співвідношення сортів дає можливість раніше розпочинати і пізніше закінчувати жнива, при більш раціональному використанні техніки в збиральний період. Тому, у виробництво доцільно поєднувати вирощування ранньостиглих, середньостиглих і пізньостиглих сортів. Рекомендовано мати в структурі посівів 20-25% ранньостиглих, 50-60% середньостиглих і 20-25% пізньостиглих сортів.

Сортооновлення слід  проводити елітним або насінням  першої генерації. Строки сортооновлення залежать від організації насінництва в господарстві: за високого рівня насінництва сортові якості насіння зберігаються протягом декількох років, при низькому рівні вони втрачають вже в перших генераціях. Як правило, нові сорти істотно перевищують старі за врожайністю та селекційно-цінними ознаками. Тому, сортозаміну необхідно проводити швидко, протягом одного, двох років, так як зниження врожайності починається вже з третьої генерації. Також сортооновлення залежить від можливостей науково-дослідних установ із забезпечення потрібною кількістю елітного насіння зони своєї діяльності.

В  Україні організацію насінництва в державі регламентує Закон України «Про насіння і садивний матеріал».  Так ст. 12 цього Закону визначено право на  виробництво і реалізацією насіння і садивного матеріалу фізичних та юридичних осіб, які за своїми виробничими можливостями відповідають вимогам законодавства, за умов їх включення до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, додержання майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин, а також у випадках, передбачених цим Законом.

Порядок включення сорту до Державного Реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні визначає Закон України «Про охорону прав на сорти рослин».

У Положення про Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області внесено зміни, які розширюють повноваження у частині  охорони прав на сорти рослин (наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 14.03.2019 № 138).

Так, інспектори Головного управління вже з наступного року матимуть повноваження  здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері охорони прав на сорти рослин, за:

— дотриманням юридичними та фізичними особами вимог законодавства  з охорони прав на сорти рослин у сфері виробництва, використання, зберігання, реалізації та розмноження сортів рослин;

— збереженістю сортів рослин; веденням первинного насінництва власниками майнових прав інтелектуальної власності та підтримувачами сортів рослин;

— проведенням експертизи заявки на сорти рослин; ввезенням в Україну садивного матеріалу (насіння) незареєстрованих  в Україні сортів рослин;

— дотриманням особистого немайнового права авторства на сорт, майнового права власника сорту, права попереднього користування і права при відновленні прав на сорт, права на поширення сорту в Україні.

Для поліпшення сортового і генераційного складу сільськогосподарських культур в районі господарську діяльність здійснює ТОВ «Агрокрай», який включено до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва з правом реалізації в 2019 році насіння озимої пшениці сорту Атлон першої генерації. На території області станом на сьогодні право здійснювати реалізацію насіння мають 20 суб’єктів насінництва та розсадництва. Формування реєстру продовжується.

Потрібно тільки правильно зорієнтуватись в різноманітті сортів сільськогосподарських культур.

Крім того, хочу привернути увагу господарств, які мають залишки насіння минулих років і планують використати таке насіння для посіву під урожай 2020 року. Перед проведенням висіву обов’язково  перепровірте його посівні якості. Термін дії Сертифікату  чотири місяці. За час зберігання посівні якості такого насіння можуть погіршитись. На території області послуги з сертифікації насіння надають територіальні підрозділи ДП «Державний  центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції,  адреса: м. Хмельницький вул. Староміська 9, (тел.0382-72-06-27). Аналітичні дослідження якісних та інших показників насіння також проводить Хмельницька обласна фітосанітарна лабораторія, яка знаходиться за адресою: м. Хмельницький вул. Купріна  48 ( тел. 0972978585).

За консультаціями та додатковою інформацією звертайтесь до Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, за адресою:  м. Красилів, вул. Булаєнка, 29, тел. +38 (097) 528-70-63.

Додатково зазначаємо, що даний матеріал не встановлює норм права і носить лише рекомендаційний  характер.

 Наталія  Галищук,

головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва  Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області