04 травня 2018  року у селі Заслучне відбулось урочисте відкриття меморіальної дошки героїчно загиблому на сході України — нашому земляку Олексію Іщуку. Дата відкриття дошки обрана невипадково, адже саме 04 травня – День  народження Олексія, йому мало б виповнитись лише 28 років…

У заході вшанування пям’яті загиблого героя Красилівщини взяли участь військові побратими Олексія (восьмий окремий полк спеціального призначення), директор Департаменту освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації Олег Фасоля, перший заступник голови Красилівської райдержадміністрації Дмитро Склонний,  голова Красилівської районної ради  Василь Пасічник, заступник голови Красилівської районної ради  Микола Білик, заступник керівника апарату — начальник відділу персоналу апарату райдержадміністрації Світлана  Олексійчук, головний спеціаліст управління освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Наталія Свистун, педагогічний колектив, громада села Заслучне.

 Олег Фасоля  від імені усіх освітян області подякував мамі Олексія Іщука Людмилі Іванівні (вчительці місцевої школи) за виховання справжнього патріота, героя України.

 Побратим героя, командир групи «Марік» наголосив, що згадують Олексія лише у теперішньому часі:  «Це була світла людина. З усіма товаришував, і з ним усі дружили. Він був надійним, добрим, порядним, вихованим, чесним, доброзичливим, міг підтримати в будь-яку хвилину, за потреби був готовий прийти на допомогу. Це велика втрата не тільки для нас, а й для усієї України,  бо він був справжнім героєм. Він був кращим у всьому…».

Олексій Васильович Іщук народився  4 травня 1990 року  в селі Заслучне  Красилівського району  Хмельницької  області .  У 2007 році закінчив  із срібною медаллю Заслучненську ЗОШ  І-ІІІ ступенів.  Активно брав участь у змаганнях із військово-прикладних видів спорту. В лютому 2007 році в складі збірної районну виступав в командно-особистих  змаганнях серед учнів загальноосвітніх шкіл із кульової стрільби першості Хмельниччини, де виборов І місце серед юнаків у стрільбі з пневматичної гвинтівки та ІІІ місце серед юнаків у  стрільбі з малокаліберної гвинтівки. 

У 2009 році закінчив Хмельницький кооперативний торгівельно-економічний  коледж та здобув кваліфікацію спеціаліста з фінансів.

Мрія стати десантником збулася в 2010 році. Медична комісія визнала Іщука Олексія придатним для служби в аеромобільних військах спеціального призначення. Невдовзі його направили на  службу у 8 аеромобільний полк спеціального призначення.

Нагороджений грамотою за сумлінне виконання службових обов’язків, зразкову військову дисципліну, високі показники в бойовій та гуманітарній підготовці, а також з нагоди святкування 48-ї річниці з дня створення частини громадська організація «Вінницька обласна спілка ветеранів повітрянодесантних військ, аеромобільних військ  та військ спеціального призначення».

Звільнившись у запас, Олексій вступив до Тернопільського національного університету, який закінчив у 2013 році, здобувши  кваліфікацію бакалавра з фінансів і кредиту.

У червні 2014 року добровільно пішов захищати рідну країну від російського агресора.

24 серпня 2015 року Іщук Олексій нагороджений грамотою Красилівської райдержадміністрації за проявлену відвагу, мужність, героїзм, патріотизм та сміливість в боротьбі за вільну і незалежну Україну під час проведення антитерористичної операції та з нагоди 24-ї річниці Незалежності України.

2016 року за рішенням районної  Ради портрет Олексія занесений на районну Дошку Пошани.

30 квітня 2016 року Олексій Васильович нагороджений грамотою керівництва АТО за сумлінне виконання службових (бойових) завдань у складі сил Антитерористичної  операції на території Донецької та Луганської областей.

16 червня 2016 року  Олексій нагороджений нагрудним знаком Міністерства оборони України «За зразкову службу».

3 жовтня 2016 року Іщук Олексій нагороджений Всеукраїнським об’єднанням «Країна»  медаллю «За оборону рідної держави».

Загинув 24 червня  2017 року  на Луганщині. Повертаючись із бойового завдання група під керівництвом Іщука О.В. натрапили на мінне поле. Відчувши небезпеку, молодий сержант  дав команду своїм підлеглим припинити рух і залягти. Міна спрацювала під ногами Олексія. Пролунав вибух… Своєю командою до підлеглих Іщук О.В. врятував десять життів молодих десантників.

 26 червня 2017 року на кладовищі в с.Заслучне було закладено Алею Слави, де з усіма військовими почестями поховали молодого юнака Іщука О.В.

23 серпня 2017 року в місті Красилові була урочисто відкрита Дошка Слави загиблих воїнів АТО, серед яких і Іщук Олексій.

Президент України Петро Порошенко підписав Указ про відзначення державними нагородами України військових. Олексій посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.