24 грудня в Україні відзначається День працівників архівних установ. Це свято було встановлене 30 жовтня в 1998 року. відповідно до Указу Президента України № 1200/98. В Указі сказано: «Враховуючи значний внесок архівних установ України у розвиток вітчизняної науки та культури, інші сфери життя суспільства, необхідність подальшого вдосконалення архівної справи та на підтримку ініціативи працівників архівних установ, постановляю: встановити в Україні професійне свято День працівників архівних установ, який відзначати щорічно 24 грудня ».

Перший державний орган управління архівною справою в Україні був створений під час Центральної Ради. Ним став Бібліотечно-архівний відділ, протягом грудня 1917 року — квітня 1918 року очолюваний професором О. С. Грушевським.

Головне архівне управління при Раді Міністрів УРСР працювало з 1974 по 1991 роках. З отриманням Україною незалежності змінилася назва Головархіву та його організаційно-правовий статус. З грудня 1999 року це Державний комітет архівів України, а з грудня 2010 року — Державна архівна служба України.

Дане свято – слушна нагода підвести річні підсумки, згадати найцікавіші моменти роботи. На жаль, в уяві пересічного громадянина архів асоціюється з будівлею, вщент заповненою документами, що десятиліттями нерухомо лежать на полицях, втаємничуючи свою інформацію. Насправді, архів це живий організм, який працює як годинник. Цю чітку роботу з формування та збереження фондів, використання інформації, що несуть в собі документи, здійснюють архіви.

Реалізацію державної політики у сфері архівної справи і діловодства на території Красилівського району забезпечують архівний відділ Красилівської районної державної адміністрації та Красилівський районний трудовий архів.

В архівосховищах району зберігається більше 25 тисяч документів управлінської документації та документів з кадрових питань (особового складу). 

Що в цих документах? Да все! Вся історія: великі і малі події, історія як конкретних людей, так і сімей, міст, і селищ. А працівники архівних установ зберігають, комплектують та ведуть облік усіх цих документів.

За документами архівного відділу райдержадміністрації та трудового архіву з початку року виконано більше 1500 запитів соціально-правового та тематичного характеру,  за довідками щорічно звертаються, як громадяни, так і підприємства та установи району всіх форм власності.  Документи архіву активно використовуються для вивчення історії та поповнення експозицій місцевих краєзнавчих музеїв, для відтворення історичних фактів та подій тощо.

Архівні фонди регулярно поповнюються фото-, фоно-, відеодокументами, фондами особового походження. Нині в архівному відділі є 19 таких фондів.

Збираючи документи й зберігаючи їх для прийдешніх поколінь, архівні установи  виконують  важливу і відповідальну місію, бо без архівів немає історії. Народна мудрість говорить: «Суспільство, що не поважає свого минулого, є суспільство без майбутнього».

Заслугу людей, причетних до розвитку архівної справи, важко переоцінити.

Користуючись нагодою хочу привітати всіх архівістів нашого району, ветеранів архівної справи, працівників архівних підрозділів, які відповідають за ведення діловодства та архівної справи, трудових архівів з їх професійним  святом  — Днем працівників архівних установ.  Бажаю Вам здоров’я, добра, щастя, успіхів та творчої наснаги у збереженні та примножуванні документальних багатств Національного архівного фонду України. Високо оцінюючи Вашу працю, щиро дякую за кропітку щоденну роботу, наполегливість і витримку, а також висловлюю впевненість, що вона й надалі буде такою ж багатогранною, творчою і натхненною.

 

начальник архівного відділу

Т. Федорина