Чотири роки тому доля невидимими нитками поєднала тисячі до того незнайомих людей. 21 листопада 2013 року усі вони вийшли на головний Майдан країни, аби заявити про свій протест щодо рішення Кабінету міністрів призупинити процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. 24 листопада хвиля масових протестів прокотилася всією країною, а після силового розгону студентів у ніч на 30 листопада, близько півмільйона українців зібралися на Всеукраїнське віче. Так починалася Революція гідності, сумний список якої відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 21 лютого на Майдані під час протистояння між силовиками і протестувальниками загинуло найбільше людей – 84 особи.

Більше сотні Героїв віддали своє життя за європейську Україну. Їх нарекли Небесною сотнею. Десятеро Небесних було із Хмельниччини – Сергій Бондарчук (м. Старокостянтинів), Віталій Васільцов (с. Гаврилівці Кам’янець-Подільського району), Микола Дзявульський (м. Шепетівка), Олександр Клітинський (с. Чернелівці Деражнянського району), Анатолій Корнєєв (с. Руда Кам’янець-Подільського району), Артем Мазур (м. Хмельницький), Дмитро Пагор (с. Хропотова Чемеровецького району), Олександр Подригун (с. Залужжя Білогірського району), Людмила Шеремет (м. Хмельницький), Володимир Чаплінський (с. Ногачівка Славутського району). Відповідно до Указу Президента України Петра Порошенка за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народу, виявлені під час Революції гідності, загиблим на Майдані під час лютневих подій присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Іншим своїм Указом від 11 лютого 2015 року Президент встановив 20 лютого як пам’ятний день Героїв Небесної сотні «…з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України».

Цього дня Красилівщина разом з усією Україною згадувала Героїв Небесної сотні. У Свято-Троїцькому храмі УПЦ КП відправили панахиду за загиблими, після якої біля пам’ятника «Героям України» відбувся мітинг за участю очільників району та міста. Вшанувати пам’ять полеглих на Майдані зібралися сотні красилівчан, небайдужі з котрих ще задовго до офіційного початку мітингу до підніжжя пам’ятника несли квіти, лідери учнівського самоврядування району.

«20 лютого 2014 року стало вирішальним днем не тільки для Євромайдану, а й для історії України та Європи, – звернулася до присутніх на мітингу голова райдержадміністрації Ніла Островська. – У цей день українці зламали хребет Російській імперії та її маріонеточному українському уряду. План колонізації України, відродження тоталітарного СРСР та розділення Європи був зруйнований. Українці обрали незалежність і європейський демократичний шлях розвитку і заплатили за свій вибір найвищу ціну. І сьогодні ми віддаємо шану великому братству безстрашних людей, які  ціною власного життя вибороли свободу нашої з вами держави та назавжди змінили історію України… Революцію Гідності продовжують українці із загостреним відчуттям патріотизму. Революцію Гідності продовжує зараз 72-а бригада під Авдіївкою і десятки тисяч контрактників, які свідомо і вільно обрали професію захисника Вітчизни. Революцію гідності продовжують працівники «Укроборонпрому» на полігоні, де випробовують зараз новий ракетний щит. Революцію гідності продовжує кожен з нас, хто  на своєму місці працює чесно і праведно, і цим також зміцнює оборону нашої держави. Позитивні зміни й зрушення в різних сферах життя, часом не такі швидкі, як хотілося би, – це теж продовження Революції гідності. І ми з вами щодня повинні пам’ятати, якою  ціною здобуто свободу і можливість жити та працювати у вільній державі. Слава Героям Небесної Сотні! Слава Україні!»

Хвилиною мовчання, запаленням лампадок, покладанням вінків і квітів до пам’ятника «Героям України» красилівчани вшанували світлу пам’ять Героїв Небесної сотні.

                                              Віта Франчук