12 березня 2020 року в приміщені адмінбудинку відбулась нарада з органами місцевого самоврядування під головуванням очільника Красилівської райдержадміністації Василя Кравчука, за участю голови районної ради Василя Пасічника, начальника управління фінансів райдержадміністрації Наталії Кобильчук, начальника Красилівської ОДПІ Олексія Шишина, головного лікаря комунального некомерційного підприємства Красилівського Центру ПМСД Олега Ватажука, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації. 

На нараді розглядалися наступні питання:

  • наповнення дохідної чатини місцевих бюджетів .
  • децентралізація;
  • забезпечення функціонування  ФАПів та амбулаторій району              

Під час наради по першому питанні було наголошено на необхідності вжиття невідкладних заходів для покращення ситуації щодо наповнення місцевих бюджетів, оскільки за підсумками аналізу ситуації далеко не всім вдалося досягти очікуваних результатів.

Ще раз було проаналізовано стан податкового боргу, надано розгорнуту інформацію по податковому боргу станом на 01.02.2020р. в розрізі сільських рад та платників податку ; зупинились детальніше на питаннях приведення договорів оренди земель водного фонду у відповідність до закону України «Про оренду землі», наголосивши, що нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться не рідше ніж один раз на 7-10 років. А це має пряме відношення до наповнення місцевих бюджетів органів місцевого самоврядування на території району.

Начальник Красилівської ОДПІ Олексій Шишин закликав представників органів місцевого самоврядування до співпраці з платниками податків по сприянню приведення договорів оренди земель водного фонду відповідно до чинного законодавства задля наповнення місцевого бюджету району, контролювати надходження до наповнення бюджету.

Підсумовуючи, вирішили:

провести роботу з виявлення та ліквідації схем ухилення від оподаткування;

встановити контроль за правильністю нарахування та повнотою сплати податку на доходи фізичних осіб від надання в оренду ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв); акцизного збору відповідно до Податкового кодексу України

вжити дієвих заходів щодо зниження та недопущення росту податкового боргу.

По другому питанні, а саме щодо реформи децентралізації, голова РДА коротко охарактеризував значення реформи та  окреслив основні завдання децентралізації. Представники усіх сільських та селищних рад поділилися в усній формі своїми планами адміністративно-територіального реформування, розглянули можливість входження тих чи інших сільських та селищних рад до складу районних центрів, а також варіанти укрупнення сільських рад.

По питанню забезпечення функціонування  ФАПів та амбулаторій району заслухали головного лікаря комунального некомерційного підприємства Красилівського Центру ПМСД Олега Ватажука, який повідомив, що на території району на початок 2018 року функціонувало 55 ФАПів. В зв’язку з фінансовими проблемами частину ФАПів допомагають  фінансувати сільські голови. На разі, медичні заклади забезпечені засобами медичного призначення.

В Україні відбувається активна фаза медичної реформи. 1 липня почав діяти наказ МОЗ №504 від 19 березня 2018 року, який визначає чіткий перелік послуг первинної медичної допомоги

Слід зазначити, що окрім загальних положень, в Наказі визначається перелік послуг з первинної медичної допомоги та організація їх надання; правила надання первинної медичної допомоги; режим роботи та графік надання первинної медичної допомоги. Окремо наведено перелік медичних послуг з надання первинної медичної допомоги, перелік медичних втручань у межах первинної медичної допомоги для груп пацієнтів з підвищеним ризиком розвитку захворювань (що не застосовується для діагностики захворювань за наявності відповідних симптомів, моніторингу перебігу виявлених захворювань, контролю лікування захворювань; за наявності симптомів захворювань обсяг обстеження визначається галузевим стандартом у сфері охорони здоров’я), а також перелік лабораторних та інструментальних діагностичних досліджень, що здійснюються у межах медичних послуг з надання первинної медичної допомоги. 

З 1 січня 2019 року ФАПи та амбулаторії фінансуватимуться коштом Національної служби здоров’я. Однак, прикро зауважити, але коштів, які виділяє Служба не вистачає на фінансове забезпечення установ охорони здоров’я. Тому варто розраховувати на підтримку районної влади та органів місцевого самоврядування.

Виступаючи перед присутніми Олег Ватажук зазначив, що якщо ми хочемо зберегти сільські амбулаторії та ФАПи, щоб люди мали можливість отримати першу медичну допомогу, питання фінансування закладів нам потрібно вирішувати спільно; сільські та селищні голови мають підійти з розумінням до цього питання та вирішити питання дофінансування закладів медицини. Адже якщо зараз ми разом  не будем розв’язувати проблему, то невдовзі не обійтися без скорочень і ліквідації частини ФАПів. Тому ми маєм діяти спільно, бути партнерами та вже сьогодні думати, як зберегти заклади охорони здоров’я, щоб наблизити надання медичних послуг до людей.