Для укриття населення від надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру існує фонд захисних споруд цивільного захисту, який включає сховища та протирадіаційні укриття, а також підвальні приміщення адмінбудівель, багатоповерхових та приватних житлових будинків, інші споруди підземного простору, які можуть бути використані для укриття населення.

Організації та власники таких споруд, у разі необхідності, повинні забезпечити вільний доступ населення для укриття.

Укриття у захисних спорудах цивільного захисту (далі — ЗС ЦЗ) є надійним способом захисту людей від засобів масового ураження в особливий період, а також під час, надзвичайних ситуацій у мирний час та є основним видом колективного захисту.

Для колективного захисту людей передбачаються, як стаціонарні захисні споруди, так і укриття, які зводяться у короткі терміни з готових конструкцій, або обладнані в існуючих підвальних приміщеннях.

Сховище — герметична споруда для захисту людей, в якій протягом певного часу створюються умови, що виключають вплив на них небезпечних факторів, які виникають внаслідок надзвичайної ситуації, воєнних (бойових) дій та терористичних актів.

Сховище складається з основного приміщення для розміщення людей і допоміжних приміщень — входів, приміщення фільтровентиляційного обладнання, дизельної електростанції, приміщення для зберігання продуктів, резервуарів для води, санітарного вузла, тамбурів, тамбурів-шлюзів

Протирадіаційне укриття — негерметична споруда для захисту людей, в якій створюються умови, що виключають вплив на них іонізуючого опромінення у разі радіоактивного забруднення місцевості.

ПРУ можуть обладнуватись у підвалах будівель. Внутрішнє обладнання ПРУ аналогічно обладнанню приміщень сховищ.

Крім того, для захисту людей можуть застосовуватися найпростіші укриття.

Споруда подвійного призначення — це наземна або підземна споруда, що може бути використана за основним функціональним призначенням і для захисту населення.

Найпростіше укриття — це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, що знижує комбіноване ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також від дії засобів ураження в особливий період.

При підготовці до укриття в захисні споруди кожен громадянин повинен узяти з собою:

  • одяг;
  • засоби індивідуального захисту;
  • запас медикаментів,
  • запас води та продуктів харчування на 2 доби.
    При собі необхідно мати документи:
  • паспорт;
  • військовий квиток;
  • трудову книжку, пенсійне посвідчення;
  • свідоцтво про народження дітей.

Оповіщення
        Головний спосіб оповіщення населення про дії при виникненні надзвичайних ситуацій — це передача повідомлення по мережі проводового радіомовлення або FM приймачі, телебачення та через гучномовці. Для привернення уваги населення в екстремальних випадках перед передачею інформації включаються сирени та інші сигнальні засоби.

Запам’ятайте!

Сирени і переривисті гудки інших сигнальних засобів означають сигнал цивільного захисту «УВАГА ВСІМ!».

Почувши такий сигнал, негайно увімкніть радіоприймач або телевізор і слухайте повідомлення.

На кожний випадок надзвичайних ситуацій підготовлено варіанти повідомлень на можливі надзвичайні ситуації.

Після подачі звукових сигналів (сирени, гудки тощо) передається мовна інформація про надзвичайну ситуацію.

Вислухавши повідомлення, кожний громадянин повинен діяти без паніки і метушні у відповідності з отриманими вказівками.

ПОВІДОМЛЕННЯ ВКЛЮЧАЄ: інформацію про надзвичайну ситуацію, місце і час виникнення надзвичайної ситуації, територію (райони, вулиці, будинки тощо), яка потрапляє в осередки (зони) ураження, порядок дій при надзвичайних ситуаціях, інша інформація.

ПОВІДОМЛЕННЯ будуть залежати від екстремальних умов, розмірів, тривалості та масштабів можливих наслідків надзвичайних ситуацій, ступеню небезпеки факторів ураження для населення та стану рятувальних і невідкладних аварійних і відновлювальних робіт.

КОЖНИЙ ГРОМАДЯНИН, який знаходиться на роботі, повинен виконувати всі розпорядження керівника цивільного захисту суб’єкта господарської діяльності, а також приймати участь у проведенні аварійно-рятувальних робіт у складі формувань або за вказівками органів управління цивільного захисту.

Якщо громадянин знаходиться вдома при виникненні надзвичайних ситуацій, він повинен:

  • тримати постійно включеними радіоприймачі, телевізори для того, щоб слухати розпорядження і вказівки;
  • повідомити про отриману інформацію сусідів;
  • привести в готовність індивідуальні засоби захисту органів дихання і шкіри.

 При їх відсутності приготувати найпростіші засоби (повсякденний одяг, взуття, ватно-марлеві пов’язки, плівку тощо):

  • постійно тримати при собі медичну аптечку, документи, засоби зв’язку, предмети особистої гігієни, запас їжі;
  • провести у квартирі (будинку) протипожежні профілактичні заходи (виключити газ, водопостачання, електропостачання та інше), зачинити вікна, ущільнити їх;
  • уточнити місце найближчого укриття (підвальне приміщення), —
    де можна укритися (ЖЕК, сектор з питань цивільного захисту населення райдержадміністрації).

 

Завідувач сектору з питань

цивільного захисту населення

райдержадміністрації                                                                                                                                          С. Сокол