З метою попередження пожеж у природних екосистемах та забезпечення пожежної безпеки об’єктів з масовим перебуванням людей доводимо до відома громадськості про неприпустимість спалювання сухостою, сухої трави, дерев та сміття.

Випалювання сухої рослинності має згубний вплив на стан навколишнього природного середовища, адже призводить до руйнування екосистеми (знищення рослин, комах, птахів та тварин), забруднення атмосферного повітря, погіршення якості ґрунту.

Зауважуємо, що згідно ст. 39 Закону України «Про тваринний світ» та ст. 27 Закону України «Про рослинний світ» випалювання сухої рослинності або її залишків допускається лише в разі господарської необхідності за відповідним дозволом територіальних органів спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів.

Відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за спалювання трави (сухостою, листя, очерету), без дозволу відповідних органів, передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від 50 до 70 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. За нанесення особливо великої шкоди передбачена кримінальна відповідальність.