30 травня 2017 року голова райдержадміністрації Ніла Островська, голова районної ради Василь Пасічник, міський голова Анатолій Жовтан взяли участь у нараді з представниками сільських громад щодо реформи децентралізації влади, на яку були запрошені заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник, директор Агенції регіонального розвитку Сергій Яцковський, голова Волочиської міської об’єднаної територіальної громади Костянтин Черниченко, секретар Волочиської міської об’єднаної територіальної громади Аліна Коваль. Нарада була організована за ініціативи голови райдержадміністрації Ніли Островької з метою донести правду до депутатів місцевих рад, активу громад сіл про позитивні наслідки для жителів сільської місцевості після об’єднання.

Відкрила нараду Ніла Василівна, яка довела до присутніх мету зібрання та представила запрошених гостей. В свою чергу, заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник ознайомив присутніх з назвами та кількісним складом об’єднаних територіальних громад, які вже створені в області та які ще планують утворитись до кінця поточного року, озвучив суму коштів державної субвенції на розвиток власної інфраструктури ОТГ, яка за 2016 рік сягнула понад один мільярд гривень на 22 об’єднані громади.

 Сергій Яцковський відзначив неминучість реформи децентралізації, яка за два роки вже довела свою необхідність, наголосив, що зволікання впровадження реформи на місцях, як показують статистичні дані, значно гальмує розвиток територій, особливо сільських.

Далі до слова був запрошений голова Волочиської міської об’єднаної територіальної громади Костянтин Черниченко, який представив учасникам зібрання невеличку презентацію щодо адміністративно-територіального устрою ОТГ, отриманих повноважень від держави, порівняльної структури  власних ресурсів Волочиської ОТГ за 2015, 2016 роки, структури капітальних видатків  та видатків загального фонду міського бюджету ОТГ за 2016 рік. Також, Костянтин Володимирович повідомив, що в 2016 році значно зріс середній показник фактичних надходжень власних доходів, який склав 2294 грн. на 1 особу, в 2015 році цей показник складав 626 грн.

Розповів Костянтин Черниченко і про проблеми, які довелось долати при створенні ОТГ. Ще при підготовці територіальних громад до об‘єднання противники цього процесу поширювали побоювання, що створення ОТГ приведе до неминучого «вимивання» коштів із сільських територій на користь міста чи селища, які є центром громади; що сільради, які увійдуть до складу міської чи селищної ОТГ не будуть впливати на рішення ради і тому всі кошти місцевого бюджету будуть освоюватись на користь центру ОТГ. Проте, насправді ситуація виявилась зовсім іншою. Основна частина коштів субвенції таки пішла на розвиток периферійних територій ОТГ та формування можливостей надавати кращі публічні та адміністративні послуги по всій території громади.

Волочиська міська об‘єднана територіальна громада використала 100 відсотків коштів державної субвенції, яка склала 14,367 млн.грн., на розвиток інфраструктури у 2016 році, розподіливши їх між міськими та сільськими територіями в таких частках: місто – 18,1%, село – 81,9%.

Варто зауважити, що такий підхід до використання субвенції цілком відповідає затвердженому Стратегічному плану розвитку Волочиської міської об’єднаної територіальної громади до 2020 року, у якому розвиток сільських територій визначено як одну із стратегічних цілей.

Позитивні зміни у селах Волочиської ОТГ стали вагомою причиною намірів сільських рад Волочиського та навіть суміжного Теофіпольського районів, що не об’єднались в жодну громаду у 2015-2016 році, стати частиною Волочиської міської об’єднаної територіальної громади у майбутньому.

Також, Костянтин Черниченко відповів на питання, які цікавили присутніх у залі, та запросив усіх бажаючих відвідати Волочиську ОТГ.

На завершення зустрічі голова райдержадміністрації Ніла Островська подякувала усім за конструктивний діалог та висловила сподівання, що процес створення об’єднаних територіальних громад в районі матиме успішне завершення найближчим часом.