03.04.2020 року у форматі засідання районної робочої групи з питань забезпечення дотримання чинного законодавства при організації та здійсненні перевезень пасажирів автомобільним транспортом загального користування в районі, під головуванням голови робочої групи, заступника голови райдержадміністрації Конуся Олександра за участі членів робочої групи та представників офіційних перевізників Красилівського району відбулось обговорення нагальних проблемних питань та шляхів їх вирішення.

Зокрема,  основна увагу зверталась на ситуацію щодо нелегального перевезення пасажирів, особливо в умовах карантинних заходів. Нелегальні пасажирські перевезення небезпечні як для пасажирів, так і  водіїв, оскільки збільшується можливість розповсюдження інфекційних хвороб. Крім того, такі перевезення впливають й на існування легальної роботи сфери пасажирських перевезень, сплати податків, створення нових та збереження існуючих робочих місць.

Поки відповідальний бізнес сумлінно виконував усі державні обмеження, нелегальний бізнес швидко набрав свої оберти. Це наша спільна проблема. Тому ми запропонували долучитись відповідальному та легальному бізнесу до спільної роботи, із поданням відповідних пропозицій та їх реалізацію, що в свою чергу зумовить свою ефективність, по прикладу боротьби з незаконними АЗС та пришвидшить припинення діяльності нелегальних перевізників та врегулює роботу сфери пасажирських перевезень, зокрема ініціювали збільшення кількості перевірок контролюючими органами у сфері пасажирських перевезень, а також контроль щодо діяльності нелегальних перевізників.

Крім цього,  робоча група звертала увагу на дотримання автомобільними перевізниками рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при наданні послуг з перевезення пасажирів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (СOVID-19).

Також на засіданні робочої групи піднімалось одне з найбільш гострих питань – відшкодування перевізникам коштів за перевезення пільговиків, адже наразі ця функція фактично покладена на місцеві бюджети, більшість з яких не в змозі забезпечити її виконання. Цю проблему могла б усунути монетизація пільг, однак механізм її проведення також не визначений у нормативних актах. До того ж ситуація породжує конфлікти між пільговиками та перевізниками, завдає економічної шкоди підприємцям, що працюють на ринку пасажирських перевезень.  Зазначене проблемне питання, задля його оптимального вирішення та зняття соціальної напруги потребує необхідності законодавчого врегулювання щодо пільгових перевезень.

По підсумках засіданні робочої групи були прийняті відповідні рішення, в тому числі із пропозиціями представників офіційних перевізників.

Робота та реалізація відповідних заходів, зокрема в частині вирішення проблемних питань триватиме.