Що посієш, те й пожнеш. Ця народна мудрість в давнину народжена, коріння має глибоке, й вочевидь про насінництво складена. Однією з головних умов, від яких залежить висока якість насіння є його збереження.

Саме зараз в районі потрібно належно організувати і провести за невеликий проміжок часу підготовку матеріально-технічної бази до приймання  зерна та насіння нового врожаю, так як незабаром розпочнеться комплекс збиральних робіт. А насіння до його висіву в поле потрібно, щоб воно мало високу енергію проростання, високу схожість і було б здатне дати  здорову високо продуктивну рослину та реалізувати генетичний потенціал сорту.

Тому потрібно провести ремонт, побілку, дезінфекцію складів. Склади повинні бути сухими і добре провітрюваними, ретельно захищеними від проникнення в них атмосферних опадів, поверхневої і ґрунтової води. Побілка проводиться свіжо гашеним вапном з додаванням хлорованого вапна або вапняно-гасової емульсії. Якщо у складі виявлені шкідники (кліщ, довгоносик, міль, хрущаки та ін.) — потрібно провести обробку інсектицидами. Якщо склади завантажені насінням, а  шкідники виявлені, то їх фумігують. Інакше в протилежному випадку існує великий ризик втрати схожості насіння. Насіннєві склади повинні бути обладнаними засіками, а ті в свою чергу мають бути щільними. При зберіганні насіння насипом висота бурту не повинна перевищувати: для олійних – 1,5 м, інших культур – 2 м. У складських приміщеннях з активною вентиляцією висота бурту насіння зернових культур допускається до 3 м.

Для зберігання насіння в мішках, відповідно до вимог стандарту треба забезпечити вологість, яка не перевищує стандартну, на настилах або піддонах, віддалених від підлоги не менше ніж на 15 см, а від стіни – 70 см.  склад потрібно забезпечити дерев’яними  піддонами (настилами) висотою не менше 15 см.

Важливо провести також ремонт техніки та очищення її від залишків насіння,  щоб уникнути можливості змішування культур та сортів.

Потрібно забезпечити наявність бланків, документів, етикеток, приладів, обладнання.

Перед сівбою насіння необхідно буде протруїти у відповідності з діючими нормами та правилами.

Прилегла територія повинна утримуватись в чистоті, без бур’янів та падалиці культурних рослин, щоб уникнути засмічення насіння і поширення  хвороб і шкідників.

Необхідно обмежувати перебування на току стороннього транспорту та осіб. Підчас проведення робіт з збирання урожаю слід не допустити надходження на тік і в складські приміщення, призначені для зберігання насіннєвого матеріалу товарного зерна, складування в них фуражу, будматеріалів та іншого. 

Складається план розміщення партій насіння на майданчиках току, черговості його очищення, сушіння та сортування, організовується внутрішньогосподарський вхідний контроль за якістю насіння, що надходить на тік від комбайнів та вчасно сигналізувати про необхідність внесення коректив в його роботу.

До закладання на зберігання допускається тільки насіння очищене від домішок, які є джерелом самозігрівання (рослинні рештки, насіння бур’янів, живі комахи та ін..), розвитку хвороб і шкідників та доведене за вологістю до вимог державних стандартів.                                                                                                      

Підготовку матеріально-технічної бази до приймання насіння і зерна нового урожаю в Красилівському районі здійснює 21 господарство в 50 складах, 27 площадках з твердим покриттям, проводиться ремонт 22 зерноочисних комплексів. Для сушіння насіннєвого матеріалу функціонує 17 сушарок. Крім того, на території району знаходиться хлібоприймальне підприємство, яке також здійснює роботу в цьому напрямку.

Суб’єкти насінництва та розсадництва, відповідно до ст. 13 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» зобов’язані здійснювати внутрішньогосподарський контроль за виробництвом та обігом насіння і садивного матеріалу. Його необхідно проводити на всіх етапах доробки насіння. Він здійснюється керівниками господарств, агрономічним персоналом фермерами та іншими суб’єктами, які вирощують або вводять в обіг насіння. Ознайомитись з рекомендованими етапами внутрішньогосподарського контролю можна за посиланням:

https://consumerhm.gov.ua/1260-rekomendovani-etapi-vnutrishnogospodarskogo-kontrolyu  

Лише при якісному проведенні всіх необхідно — обов’язкових підготовчих робіт, господарства району зможуть підготувати кондиційне насіння та забезпечити надійне зберігання і збереження його цінних господарських ознак.

Наталія Галищук,

головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва

Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області