28 квітня 2017 року під головуванням заступника голови районної державної адміністрації Ірини Морозович відбулося спільне засідання районної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат та районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення.

На початку комісії Ірина Володимирівна зазначила, що в районі проводиться відповідна робота щодо соціального захисту працівників, погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам та недопущення її виникнення у майбутньому, забезпечення виконання мінімальних гарантій в оплаті праці та зростання рівня середньої заробітної плати працюючих.

З першого питання щодо стану дотримання гарантій у виплаті заробітної  заробітної плати на підприємствах, установах, та організаціях Красилівського району на рівні не нижче встановленого чинним законодавством, проінформував начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Іван Книш, який зазначив, що середня заробітна плата працівників району за березень 2017 року склала 5356,19 грн., що у порівнянні до відповідного періоду минулого року більше на 1825,72 грн. або 51,7%.

Найвищий рівень середньомісячної заробітної плати на одного штатного працівника в галузях: промисловості 7635,79 грн. (а саме: ТОВ «МАНН+ХУММЕЛЬ Фільтрейшн технолоджі Україна»; ДП «Красилівський агрегатний завод; ДП «Красилівхіммаш» ВАТ «Красилівський машинобудівний завод; ДП ПАТ «Оболонь Красилівське» та сільському господарстві – 4929,74 грн. (а саме: СТОВ ім. Мічуріна; ТОВ «Лампка агро»; ТОВ «Житниця Поділля»). Станом на 01.04.2017 року за оперативними моніторинговими даними заборгованість із заробітної плати на Красилівського району відсутня.

Керівники підприємств, фізичні особи-підприємці, які виплачують заробітну плату найманим працівникам нижче мінімального розміру, заслуховуються на засіданні районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення. З керівниками підприємств, фізичними особами-підприємцями району проводиться роз’яснювальна робота щодо необхідності легального оформлення трудових відносин з найманими працівниками та відповідальності у разі порушення умов чинного трудового законодавства та забезпечення щодо додержання виплати мінімальної заробітної плати в розмірі 3200 грн. з урахуванням міжпосадових та міжкваліфікаційних відношень доплат, премій, надбавок з метою недопущення зрівнялівки.

По другому питанню про діяльність робочої групи по виявленню громадян,  що здійснюють діяльність на ринках району та торгівельних центрах без державної реєстрації, як суб’єкти господарювання та по виявленню неоформлених найманих працівників заслухано Наталію Максимчук начальника відділу економіки, торгівлі та розвитку інфраструктури, яка повідомила що За період з 21 лютого по 28 квітня поточного року робоча група провела обстеження більше  97 закладів торгівлі (в т.ч. торгового комплексу «Андора», торгових центрів «Мега», «Престиж», «Роксолана»), перукарень, стоматологічних кабінетів, аптек, кафетеріїв центральної частини міста, мікрорайону «Левада», а також по вул. Перемоги. Окрім цього,   01 та 27 березня було організований виїзди робочої групи в с. Кременчуки (здійснено обстеження 15 торговельних закладів, перукарні, аптеки та кафе по вул. Центральній та Каштановій), смт Антоніни (здійснено обстеження продуктових магазинів по площі Графській та вул. Привокзальній). 26 квітня робоча група, спільно із представниками Красилівської ЖЕК провела обстеження 61 суб’єкта господарювання, які ведуть діяльність по вулиці М. Грушевського від магазину «Багіра» до пл. Незалежності.          

В ході обстежень надаються рекомендації та роз’яснено зміни в законодавстві з 01 січня поточного року щодо відповідальності роботодавців за використання нелегальної праці. Представниками Держпродсопживслужби надаються рекомендації щодо умов зберігання та продажу продовольчих товарів.

За встановленими фактами по виявленню неоформлених найманих працівників протягом звітного періоду робочою групою складено 16 актів обстеження за дотриманням роботодавцем законодавства щодо укладання трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками.

У разі нездійснення державної реєстрації фізичні особи можуть бути притягнуті до відповідальності відповідно до статті 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення. У разі неоформлення найманих працівників матеріали обстежень відправляються в управління Держпраці у Хмельницькій області.

У заключному слові заступник голови адміністрації Ірина Морозович зазначила, що роботодавці усвідомлюють і розуміють усю міру своєї відповідальності перед законом та перед працівниками, і в подальшому намагатимуться дотримуватись вимог чинного законодавства в оплаті праці, своєчасної та в повному обсязі з урахуванням підвищення мінімального її рівня з метою соціального захисту працюючих.