Сьогодні, 22 січня, у день проголошення в 1919 році Акта Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, відзначається День Соборності України.

Так, саме 22 січня 1918 року Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки. 22 січня 1919 року, у Києві на Софійській площі проголошено Акт Злуки (об’єднання) українських земель в єдину Україну, стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав — УНР та ЗУНР, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій, — в єдину соборну Українську державу.

У тексті Акта Злуки утверджувалось: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України …». «Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Особливим цей день є для нашого краю, адже саме по західному кордону Хмельниччини проходила умовна межа між ЗУНР та УНР. Уже стало доброю традицією відзначати цю дату символічним єднанням делегацій Хмельниччини та Тернопільщини на кордоні областей, символізуючи об’єднання українських земель в одну державу, що було проголошено у Києві Актом злуки УНР та ЗУНР.

Міст на околиці райцентру Гусятин, що з’єднує два береги річки Збруч, став символічним мостом єднання, місцем зустрічі велелюдної ходи громад Хмельниччини та Тернопільщини з нагоди Дня Соборності України. Розпочалася зустріч делегацій вже традиційним обміном хлібом-сіллю та символічним поєднанням двох половин державного стяга. Утворений стяг пронесли на центральну площу смт.Гусятин, де  на центральні площі після спільного молебню за єдність України та покладання квітів до монументу Незалежності, розпочався об’єднаний концерт двох областей-сусідів.

Від Хмельниччини участь в заходах взяли голова адміністрації Дмитро Габінет, голова обласної ради Михайло Загородний, від Тернопілля – голова облдержадміністрації Ігор Сопель та голова обласної ради Віктор Овчарук.

Також під час урочистої зустрічі керівники області, районів, об’єднаних територіальних громад та міст обласного значення колективно зробили вітальні записи у «Art-книзі» для нащадків та молодого покоління на згадку про цей день.

 

Взяла участь у відзначенні 101 річниці Соборності України на кордоні двох областей і делегація від Красилівського району, яку очолювали перший заступником голови райдержадміністрації Дмитро Склонний, голова районної ради Василь Пасічник, заступник міського голови Валерій Лось. До складу делегації входили працівники Красилівської РДА, Красилівської районної ради, Красилівської ОТГ, Антонінської селищної ради, працівники культури.

Красилівська РДА вдячна усім, хто долучився до організації проведення заходу.

Особлива подяка директору ДП «Красилівського агрегатного заводу» Процюку Олександру Феодосійовичу за наданий транспорт.