04 грудня під головуванням першого заступника голови районної державної адміністрації Дмитра Склонного відбулось засідання районної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністраціїася  з питання складної епізоотичної ситуації по сказу тварин. Для участі в обговоренні назрілих питань та прийняття  відповідних рішень були запрошені представники управління Держпродспоживслужби, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, працівники районної служби ветеринарної медицини, ряд керівників сільськогосподарських підприємств. Основне питання, яке було  на порядку денному стосувалось епізоотичної ситуації щодо вжиття невідкладних заходів з недопущення занесення збудника сказу  на територію Красилівського району та щодо посилення заходів  з профілактики хвороби в зв’язку з останніми подіями. Адже, сьогодні виникла реальна загроза повернення МІСЬКОГО СКАЗУ (котів,собак). Нагадаємо, що в одному із сіл Красилівського району виникла ситуація, коли хвора на сказ собака покусала свого господаря. Припускають, що тварина захворіла від контакту із червоним лисом. Завдяки швидкому та ефективному реагуванню працівників поліції та медичного персоналу чоловіка госпіталізовано до міської лікарні, де йому надається потрібна допомога.

Ветеринарна служба району проводить значну профілактичну роботу направлену на вакцинацію домашніх тварин як в даному селі, так і в місті та інших селах району. 

Ветеринари попереджають, що вакцина діє 1,5 року, тобто гарантовано, що привита від сказу тварина не захворіє навіть при контакті із хворою твариною. Тому так важливо не відмовлятись від вакцинації своїх домашніх улюбленців.

Мисливці району проводять відстріл червоного лиса, але статистика свідчить про значне зростання популяції червоного лиса в зв’язку з чим ми спостерігаємо збільшення випадків сказу як серед диких, так і свійських тварин.

Начальник Красилівської районної державної лікарні ветеринарної медицини  Котюк А.Я. підкреслив, що найближчим часом буде проводитись відстріл диких тварин та проводитись аналіз щодо розповсюдження даної хвороби.

Винесено  відповідні рішення:

  1. Інформацію начальника управління ДПСС взяти до уваги.
  2. Оголосити неблагополучним пунктом щодо сказу с. Заставки та накласти на нього карантинні обмеження.
  3. Визнати загрозливою зоною  щодо сказу тварин с. Дружне, с.Волиця та мисливські угіддя в радіусі 5 км. від неблагополучного пункту.
  4. Розробити та затвердити план заходів щодо ліквідації вогнища сказу, недопущення його розповсюдження.

Зважаючи на складну ситуацію по сказу тварин закликаємо мешканців Красилівщини

  • Звертатися до спеціалістів ветеринарної медицини для проведення вакцинації своїх улюбленців проти сказу!
  • Обов’язково щорічно доставляти на щеплення проти сказу домашніх, мисливських та сторожових собак!
  • Не полювати із собаками, що не мають щеплення проти сказу!
  • Не знімати шкіру з диких тварин,особливо з лисів, при їх вполюванні!
  • Негайно повідомляти фахівців ветеринарної медицини про хворих тварин або знайдені трупи лисиць!
  • Не контактувати з бездомними та дикими тваринами!
  • В разі покусу домашньою твариною, слід з’ясувати ім’я господаря та адресу. Це допоможе вам уникнути щеплення проти сказу, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд!

 

Що потрібно знати про сказ

Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  завжди закінчується — смертю. 

Зараження людини відбувається при покусах, подряпинах та попаданні слини хворої тварини на шкіру та слизові оболонки. Це може відбуватися при знятті шкіри вбитої тварини, при доторканні до предметів, що забрудненні слиною хворої тварини.

Найчастіше люди заражаються при порушенні норм поведінки з тваринами, коли тварин дратують, намагаються їх  насильно  впіймати, віднімають у них їжу тощо.

Поширюють сказ у природі – лисиці, вовки, єнотовидні та бродячі собаки. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень можуть забігати у населені пункти, нападати на людей або тварин.

Сказ у собак. Хвора тварина стає пригніченою лежить, втрачає апетит, до води байдужий – гідрофобії немає. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети. Може тікати з дому –до 50 км. за день,  нападає на людей. Період збудження триває 3-4 дні, гине — на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але за будь якого випадку поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря.

Набагато частіше в Україні реєструється сказ котів. Останніми роками сказ котів є джерелом зараження кожної третьої людини хворої на сказ. У котів сказ має значно гостріший перебіг. Перші ознаки: наростаючий неспокій, збудження, хриплий голос, переляканий погляд, агресивна, нападає, уникає господарів. Під час нападу її важко відірвати від рани через спазм жувальних м’язів. Рани глибокі, краї їхні злипаються і важко піддаються обробці. Це характерне і для укусів лисиць.

У худоби – рев, сильне слиновиділення, статевий потяг, за паралітичної форми – тихий сказ.

Вівці, кози, свині, коні хворіють на буйну форму сказу.

Інкубаційний  період  у  хворої  на  сказ  людини  триває  від  7  днів  до  року, найчастіше  ж  він  сягає  77- 90 днів. Тривалість залежить від місця укусу, локалізації і тяжкості, виду  тварини,  яка  вкусила.

Боротьба зі  сказом залишається однією з найскладніших проблем, яка може бути вирішена тільки загальними зусиллями адміністративно-господарських служб, органів державної ветеринарної медицини та органів місцевої влади спрямованих на впорядкування утримання свійських тварин, перш за все собак і котів, своєчасну вакцинацію, відловлювання безпритульних тварин, регуляцію популяції і щільності безпритульних тварин, диких м’ясоїдних у природних умовах та широку інформацію населення  щодо цієї хвороби.