Пестициди — це хімікати, які використовуються в сільському господарствісадівництві для боротьби зі шкідниками (шкідливими або небажаними мікроорганізмами, рослинами і тваринами). Хімічна сполука, яка використовується для захисту рослин і сільськогосподарських продуктів, а також боротьби з переносниками небезпечних захворювань.

Пестициди є не тільки дуже токсичними речовинами, але і досить стійкими. Стійкість пестицидів порівнюють із радіоактивними ізотопами і оцінюють також по періоду напіврозпаду — час, за який концентрація пестицидів зменшується в 2 рази. Пестициди викликають багато проблем, пов’язаних із забрудненням, оскільки при розпиленні можуть потрапляти на навколишню територію, на людей і накопичуватися в ґрунті і корисних рослинах.

Зростання врожайності неможливе без удосконалення технології внесення добрив. Безконтрольне їх застосування призводить до забруднення навколишнього середовища, що загрожує здоров’ю людини.

Особливо небезпечним є неправильне або надмірне використання пестицидів. Причому деяка їх частина трансформується, тобто виникають нові токсичні речовини (вторинна токсикація).

Використання пестицидів в окремих галузях народного господарства, у колективних та індивідуальних садах і городах, в закладах охорони здоров’я та побуті повинно здійснюватись тільки у відповідності з Державними санітарними правилами ДСП.

14.02.2020 в актовому залі РДА спеціалістами Держпродспоживслужби проведено навчання працівників сільськогосподарських підприємств, діяльність яких пов’язана з застосуванням агрохімікатів та пестицидів. А також спільна нарада суб’єктів господарювання, що займаються бджільництвом та суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність в сфері вирощування сільськогосподарських культур з метою зменшення випадків отруєння бджіл внаслідок застосування агрохімікатів.