31 серпня 2018 року набув чинності наказ Мінрегіону України від 03 липня 2018 року №158 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28 серпня 2018 року за №976/32428) «Про затвердження Порядку проведення технічного обстеження і прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, будівель і споруд сільськогосподарського призначення, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1), збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт».

На сьогодні, самочинне здійснене будівництво є поширеним явищем, це поняття охоплює не тільки випадки зведення нових об’єктів нерухомості з порушенням або недотриманням необхідної процедури, але й, наприклад, випадки перепланування, що пов’язані зі збільшенням житлової площі приміщення.

Більшість наших громадян вважають, що якщо вони є власниками будинку, то можуть добудовувати та переплановувати будинок на власний розсуд, без відповідних дозвільних документів. Така впевненість і необачливість забудовників може призвести до накладення штрафів.

Самовільне будівництво загрожує те тільки накладенням штрафних санкцій, але й обмежує право власника будинку на здійснення операцій по відчуженню майна. Тобто, якщо власник здійснив самочинне будівництво чи реконструкцію будинку він не зможе його продати або подарувати, залишити у спадок та провести комунікації.

«Будівельна амністія» – це крок держави на зустріч людям, які свого часу, з різних причин, не оформили своє будівництво. Сьогодні у всіх є можливість привести до ладу документацію на свої будинки та споруди і більше не хвилюватися, що вони знаходяться «поза законом». При цьому штрафні санкції за самовільне будівництво та експлуатацію таких об’єктів до власників/користувачів земельних ділянок не застосовуватимуться.

Під будівельну амністію підпадають об’єкти індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів, а також господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 квадратних метрів, збудовані у період з 05 серпня 1992 року по 09 квітня 2015 року; будівлі і споруду сільськогосподарського призначення, збудовані до 12 березня 2011 року за умови, що вони були побудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення та без порушень будівельних норм.

Чому саме цей період, та що робити тому хто побудувався раніше? Будинки збудовані до 1992 року можна зареєструвати за спрощеною процедурою. Маючи технічний паспорт ( де зазначено, що будинок побудований до 1992 року), довідку від органів місцевого самоврядування що будинок належить Вам без правовстановлюючих документів та адресну довідку, Ви можете звернутись до державного реєстратора прав на нерухоме майно та зареєструвати право власності на цей будинок.  

На відміну від попередніх «будівельних амністій», ця носитиме безстроковий характер. Отже, прийняття в експлуатацію об’єктів здійснюється безоплатно органом державного архітектурно-будівельного контролю протягом 10 робочих днів з дня подання заяви власниками (користувачами) земельних ділянок, на яких розміщені такі об’єкти, за результатами технічного обстеження цих об’єктів шляхом реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації, яка складається за встановленою формою. Замовник (або уповноважена особа) подає з урахуванням вимог Закону України «Про адміністративні послуги» до органу державного архітектурно-будівельного контролю за місцезнаходженням об’єкта заяву про прийняття в експлуатацію об’єкта, до якої додаються:

1) один примірник заповненої декларації;

2) звіт про проведення технічного обстеження. Технічне обстеження проводиться суб’єктом господарювання, який має у своєму складі відповідних виконавців, що згідно із Законом України «Про архітектурну діяльність» одержали кваліфікаційний сертифікат, або фізичною особою-підприємцем, яка згідно із зазначеним Законом має кваліфікаційний сертифікат.

3) засвідчені в установленому порядку копії:

— документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою відповідного цільового призначення, на якій розміщено об’єкт;

 — технічного паспорта (з відміткою об’єктів, які збудовані самочинно).

Щоб уникнути можливих проблем під час вчинення правочинів з нерухомим майном, рекомендуємо забудовникам якнайшвидше оформити документи на самочинне будівництво або ж у разі нового будівництва – отримати будівельний паспорт на забудову земельної ділянки, що є основою для дозволу на виконання будівельних робіт.

 

Завідувач сектору містобудування,

архітектури, житлово-комунального

господарства та будівництва                                                                                                                               М.Дузєва