23 жовтня 2017 року за сприяння Хмельницького центру розвитку місцевого самоврядування та підтримки програми U-LEAD у співпраці з Міністерством закордонних справ Республіки Польща, у малій залі Будинку рад відбувся семінар “Нові ідеї розвитку. Креативні польські органи місцевого самоврядування для українських громад – самоврядна сфера в публічній дипломатії” для представників органів місцевого самоврядування Хмельниччини. Участь у семінарі взяла делегація і Красилівського району на чолі з заступником голови райдержадміністрації Іриною Морозович.

Вітаючи представників Польщі та хмельницьких колег, присутній на зібранні голова обласної ради Михайло Загородний зазначив, що подібні навчання необхідні й корисні.

«Попри те, що за показниками рейтингу Мінрегіону Хмельниччина у лідерах за якістю проведення реформи децентралізації, за спроможністю громад та показниками, які дійсно визначають можливість майбутнього об’єднаних територіальних громад, область має й проблеми. Тому почути від польських колег, які мають більш як 20-річний досвід у процесах децентралізації, нові бачення, нові ідеї розвитку громад досить повчально і важливо для нас», – сказав очільник облради.

Метою проекту «Нові ідеї у розвитку. Креативні польські органи місцевого самоврядування для українських громад – самоврядна сфера в публічній дипломатії» є популяризація нестандартних рішень у сфері децентралізації, які втілювались у сільських та міських громадах Польщі після 1990 року. Це сприятиме визначенню самоідентифікації та посиленню самовідповідальності у місцевих громадах. Дана ініціатива скерована до тих, хто безпосередньо бере участь у формуванні нового місцевого самоврядування в Україні, діячів громадських організацій, які підтримують зміни, представників бізнесу та медіа, а також місцевих громад з 17-ти областей східної, південної та центральної України.

Ведучими експертами  були  Даміан Малецкі, керівник відділу промоції  міської  публічної  бібліотеки ім.Станіслава Гроховяка  в м.Лешно, Павел Ментельскі, консультант з питань стратегій, програм та аудиту сталого розвитку, управління  в місцевому самоврядуванні, розробки та управління проектами, програмами та планами місцевого розвитку, а також Едита Кучма, керівник відділу інвестицій, просторового землевпорядкування та фондів підтримки.

Павел Ментельскі представив історію і сучасність Польщі в контексті розвитку місцевої самоврядності та поінформував про польський вклад в реалізацію європейських прагнень українського суспільства. Окрім того, він провів презентацію для учасників семінару на тему «Ревіталізація (повернення до життя) – процес виведення здеградованих територій з кризи для задоволення потреб місцевої громади».

Розповіли експерти й про інноваційні вирішення функцій бібліотеки на прикладі Муніципальної публічної бібліотеки в м. Лешно з використанням ревіталізації,  про досвід децентралізації влади в Польщі та її наслідки для розвитку гмін та регіонів.