23 лютого 2017 року голова райдержадміністрації Ніла Островська взяла участь у спільному засіданні  медичної ради, яке відбулось в актовому залі Красилівської ЦРЛ. Участь у засіданні також взяли члени медичної ради, завідуючі відділеннями, керівники служб та профільні спеціалісти, завідувачі АЗПСМ та в.о.завідувача Красилівської підстанції екстреної (швидкої) медичної допомоги та медицини катастроф.

На порядок денний засідання було винесено одне питання, а саме про діяльність галузі охорони здоров’я району у 2016 році та перспективи її  розвитку на 2017 рік. Пропонуємо до вашої уваги доповідь головного лікаря Красилівської ЦРЛ Дениса Дудка:

«Шановні члени медичної ради, запрошені!

Аналізуючи показники роботи лікарні в 2016 році, хочу зазначити нестабільну демографічну ситуація в районі. Показник народжуваності склав 9,0 при минулорічному 8,7, загальної смертності 19,3 при попередньому 18,2, природній убуток населення 10,3 (у 2015 році –  — 9,5).

Рівень малюкової смертності нижче обласного і становить 2,1 на 1000 дитячого населення. Зросли показники первинної інвалідності працездатного та дитячого населення у порівнянні з минулим роком.

У штатному розписі лікарні зареєстровано 478 посад, з яких 103 лікарських або 19,7 на 10 тисяч населення. Укомплектованість лікарських посад становить 90,3%. В інтернатурі готуються 2 лікаря – хірург та педіатр. Вакантними залишаються посади трансфузіолога,  ревматолога, анестезіолога, інфекціоніста.

Частка лікарів пенсійного віку складає 28%. Атестовано 97% лікарів.

Штатні посади середнього медперсоналу укомплектовані.

Лікарня має ліцензії на медичну практику та переробку донорської крові, на обіг наркотичних препаратів, прекурсорів та іонізуюче випромінювання.

Акредитована у 2015 році на вищу акредитаційну категорію.

Амбулаторно-поліклінічна допомога надається лікарями 29 спеціальностей.

Кількість відвідувань поліклініки щороку збільшується і за рік склала понад 234 тисячі або майже  4,5 тисячі на тисячу населення.

Функціонує 16 ліжок денного стаціонару або 16,7 на 10 тисяч, на яких проліковано 1621 пацієнта.

У складі стаціонару 214 ліжок або 41 на 10 тисяч населення, з них 10 ліжок Антонінського підрозділу.

Річні фінансові видатки на лікарню склали майже 25,7 млн. грн., що на 800 тис. грн. менше, ніж у 2015 році.

На заробітню плату з нарахуваннями припало 75,2% (в 2015 році – 82%),  енергоносії – 13,2%, медикаменти – 4,5% (у 2015 році – 3,4%) та харчування – 2,8%.

Заборгованість по зарплаті відсутня і вдалось виплатити допомогу на оздоровлення всім без виключення працівникам закладу.

Видатки на 1 ліжко-день на медикаменти в цілому по закладу склали  15,5 грн., у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії – 230 грн..

На харчування хворих виділено 10,9 грн. на 1 ліжко-день.

З метою покращення надання ургентної медичної допомоги населенню району рішенням сесії Красилівської районної ради на 2016 рік виділено додаткові кошти на закупівлю медикаментів та реактивів на суму 350 тис. грн..

Всього за рік вдалось залучити майже 7 млн. грн.. додаткових (позабюджетних) коштів, що склало 27% від бюджету лікарні, з них на придбання обладнання і предметів довгострокового користування – 3,5 млн.грн., на медикаменти та вироби медичного призначення – 2 млн.грн..

У звітному році значна увага приділялась використанню сучасних технологій діагностики та лікування.

Так, 2 лікаря (хірург та акушер-гінеколог) пройшли курси з малоінвазивної хірургії та проводять ендоскопічні втручання.

Заключений договір про співпрацю із Запорізьким заводом «Мотор Січ» щодо поставки ендопротезів.

Закупівля нового обладнання підвищила діагностичні потужності лікарні.

Так, за сприяння Красилівської РДА та районної ради було придбано:

  • УЗ апарат з доплером та цифровим модулем,
  • апарат ШВЛ з компресором та багатофункціональний монітор пацієнта в пологове відділення,
  • лапароскопічний комплекс з інструментами для потреб хірургічного та акушерсько-гінекологічного відділень,
  • 8 позицій фізіотерапевтичної апаратури,
  • приліжковий монітор пацієнта для дітей та компресорний небулайзер у педіатричне відділення,
  • фетальний монітор для жіночої консультації,
  • мікроскоп тринукулярний для цитологічних обстежень, рентген-касети та стабілізатор напруги в рентгенкабінет.

Також придбано 2 пральних машини, посуд і морозильні камери у харчоблок та м’який інвентар (постільні комплекти, рушники, пеленки, одяг для операційних та бушлати).

Виконано поточний ремонт медичного обладнання, у т.ч. пересувного флюорографа.

Проведено капітальний ремонт палати відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги. У цьому році плануємо продовжити ремонт інших приміщень відділення (виділені кошти Красилівською міською радою).

Також проведено капітальний ремонт системи опалення інфекційного відділення для дорослих, трьох санітарно-технічних вузлів та системи водопостачання інфекційного відділення для дітей, фойє 2-3 поверхів стаціонарного корпусу № 2, капітальний ремонт зовнішніх теплових мереж попередньо ізольованими трубами.

За сприяння благодійних фондів «Міжнародна асоціація підтримки України» та «Франція-Україна» отримано б/в медичне обладнання, твердий та м’який інвентар (функціональні ліжка, меблі, інструментарій, операційні світильники та інше).

Шановні колеги! Ми вважаємо, що цей рік був для закладу досить важливим і нам вдалось багато зробити.

Залишається нагальною проблема з ендоскопічною апаратурою, яка вкрай зношена. З п’яти апаратів ФГДС працює два, які мають значний термін експлуатації, один з них «Олімпус» — потребує дороговартісного ремонту. Щоразу при необхідності проведення обстеження ургентним та стаціонарним хворим, апарат перевозиться з ендоскопічного кабінету поліклініки у стаціонар.

Нам слід провести ремонт стаціонарного флюорографа поліклініки, який за 10 років експлуатації виконав близько 200 тисяч знімків (потреба в коштах становить орієнтовно 177 тис. грн.).

У зв’язку із зношеністю є потреба в придбанні санітарного автомобіля.

Також з метою завершення енергозберігаючих заходів плануємо провести капітальний ремонт (утеплення, заміна частини вікон та даху) корпусу № 1, де розташовано неврологічне, пологове, гінекологічне, дитяче відділення (кошторисна вартість проекту 2,4 млн. грн.).

Виготовлено кошториси та розпочато роботи щодо капітального ремонту системи опалення та приміщення централізованого стерилізаційного відділення.

Плануємо виконати благоустрій території (огорожа, тротуари, дорожнє покриття).

Шановні колеги! Перед нами стоїть завдання щодо реформи медичної галузі та зміни у фінансуванні лікувальних закладів.

На даний час ми для себе працюємо над покращенням забезпечення ліками та медичною апаратурою, адже вирішення питання сучасного технічного оснащення діагностично-лікувального процесу є запорукою успішності закладу, реалізації потенціалу медиків задля збереження здоров’я наших пацієнтів.»