В Одесі відбулося засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО. Захід організований представниками постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО.

У засіданні взяли участь перший заступник Міністра оборони України Іван Руснак, командувач Військово-Морських Сил ЗС України віце-адмірал Ігор Воронченко.

Під час заходу учасники обговорили питання співробітництва Україна-НАТО та виконання Річної національної програми під егідою комісії Україна-НАТО на 2017 рік, заплановані у рамках цієї програми заходи на поточний рік, порядок денний реформ, гуманітарну і безпекову ситуацію на сході України, питання розбудови Збройних Сил України та Військово-Морських Сил ЗС України.

Звертаючись до присутніх, перший заступник Міністра оборони України Іван Руснак зазначив: «Чотири роки Україна за підтримки демократичного світу протистоїть гібридній агресії Росії. Противник постійно порушує домовленості щодо припинення вогню. Все це відбувається на фоні активного інформаційного тиску з боку Росії щодо виправдання своєї позиції і дискредитації України, в тому числі і щодо обраного нами європейського вектору розвитку».

За його словами, Україна надає перевагу політико-дипломатичним шляхам вирішення конфлікту.

«Для посилення заходів з реалізації мирного плану Президентом України запропоновано розгорнути на окупованому Донбасі миротворчу місію ООН, – підкреслив Іван Руснак. – Принциповим елементом позиції України є розгортання повноцінної Місії ООН із мандатом діяльності на всій тимчасово окуповані території, забезпечення міжнародного контролю над частиною українсько-російського державного кордону у зоні конфлікту, виведення з території України всіх незаконних збройних формувань та підрозділів регулярних військ Російської Федерації. Виключити можливість участі Росії у зазначеній Місії ООН».

Збройні Сили України є вирішальним чинником стримування російської агресії, Міністерство оборони України послідовно впроваджує заходи з реформування Збройних Сил. Процес реформування відбувається із застосуванням стандартів НАТО і за дорадчою допомогою представників Альянсу. І на цьому шляху Збройні Сили України вже досягли значних успіхів.

Командувач ВМС ЗС України віце-адмірал Ігор Воронченко ознайомив учасників засідання із сучасними поглядами щодо концепції подальшого розвитку національних Військово-Морських Сил у найближчий та середньостроковій перспективі.

«Реагуючи на численні факти порушення країною-агресором міжнародного законодавства, НАТО за останні два роки значно збільшила свою діяльність у Чорноморському регіоні, збільшуючи свої бойові можливості в інтересах колективної безпеки, – зазначив віце-адмірал Ігор Воронченко. – Візити кораблів НАТО до українських портів і проведення спільних навчань з нами є свідченням підтримки України. Ми цінуємо таку підтримку та сподіваємось на її продовження та подальший розвиток».

За словами командувача, Військово-Морські Сили активно співпрацюють з НАТО, і НАТО допомагає у питаннях захисту суверенітету і розбудови військово-морських сил.

Сьогодні, 6 березня, учасники заходу відвідали Західну Військово-морську базу ВМС Збройних Сил України, де оглянули інфраструктуру, корабельно-катерний склад, і, зокрема фрегат «Гетьман Сагайдачний», поспілкувалися з українськими військовими моряками.