Вітаю вас з Днем Соборності, з одним з найбільш важливих свят для нас.

Соборність — це велика міцна родина для всіх громадян України.

Соборність — це неподільне ціле з усіх українських земель, які колись належали до різних імперій, а тепер об’єднані в незалежну європейську Українську державу.

Ми говоримо українською, російською, кримськотатарською та іншими мовами, але консолідує нас єдина державна, — Україна. Ми ходимо до різних церков, але Бог у нас один. І земля наша одна на всіх.

У нас – спільне минуле, і проблеми – однакові. І ми гуртом радіємо, і гуртом сумуємо. У нас спільний ворог, і мета – спільна. Любимо свою Вітчизну і своє майбутнє бачимо лише разом.

Національна єдність – це не тільки базова світоглядна цінність, а й обов’язкова передумова успішного спротиву зовнішній агресії, перемоги у «гібридній» війні, яку розв’язала проти України Російська Федерація. Щоб відстояти Українську Народну Республіку, українцям забракло єдності і значною мірою саме через це боротьба за власну державу на початку XX століття зазнала поразки.

Подібна втрата Україною незалежності у результаті більшовицької окупації призвела до мільйонних втрат від голодоморів, зокрема геноциду 1932-33 років, репресій, депортацій та воєн, нищення духовності, тривалої та цілеспрямованої русифікації.

Відтак українці мають усвідомити і врахувати помилки минулого та не допустити нині розколу у суспільстві, про який так мріє та який активно інспірує кремлівський режим.

Відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акта Злуки це не тільки суспільна потреба, а й наш моральний обов’язок берегти світлу пам’ять незліченних жертв, принесених українським народом на вівтар незалежності, соборності, державності. Всіх, хто зміцнює країну в тилу, хто просто любить свою Україну, закликаємо до єдності, єдності і ще раз єдності!

Ніхто й ніколи вже не зможе підірвати нашу єдність. З соборністю в думці, з єдиною Україною в серці ми всі разом назавжди будемо єдиною українською політичною нацією, в складі якої рівною мірою комфортно почуватимуться всі етноси.

Слава  соборній, єдиній, неподільній Україні!

З повагою

голова райдержадміністрації                                                                                                   Н.Островська