31 січня відбулася нарада керівного складу органів управління цивільного захисту області з підведення підсумків роботи з реалізації державної політики у сфері цивільного захисту населення та територій області у 2019 році та визначення основних завдань на 2020 рік. Провів її голова адміністрації Дмитро Габінет. 

Участь у відеонараді взяла і Красилівська РДА у складі першого заступника голови райдержадміністрації Дмитра Склонного, представників  міської ОТГ, Антонінської селищної ради, Заслучненської сільської ради, керівників структурних підрозділів цивільного захисту РДА та органів місцевого самоврядування, начальника Красилівського районного сектору Головного управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області.

Розпочинаючи засідання, голова адміністрації зауважив, що питання попередження надзвичайних ситуацій, а головне недопущення загибелі і травмування людей під час виникнення надзвичайних ситуацій та подій є пріоритетним у роботі органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Він нагадав, що протягом минулого року на території області виникло 2 надзвичайних ситуації, які забрали життя 3 людей, крім цього з різних причин в області загинуло 585 людей, з них 8 дітей, в тому числі – 44 на пожежах, 49 на воді, 87 в результаті ДТП. В травні – червні минулого року внаслідок сильних злив, в 14 районах області було підтоплено більше 400 домогосподарств, пошкоджено міст в Кам’янець-Подільському районі, 70 км доріг та 5 дорожних водопропускних споруд 4-х районах області.

«Тому я, як керівник територіальної підсистеми цивільного захисту, голова регіональної комісії ТЕБ і НС, хочу щоб сьогодні ми проаналізували нашу роботу у 2019 році, і окреслили пріоритетні напрями і завдання на 2020 рік, які забезпечать безпечне проживання наших громадян», – сказав Дмитро Анатолійович.

З першого питання порядку денного про підсумки роботи органів управління територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту щодо реалізації на території області державної політики у сфері цивільного захисту протягом 2019 року, основні завдання з підготовки територіальної підсистеми цивільного захисту на 2020 рік доповів начальник управління з питань цивільного захисту населення обласної державної адміністрації Юрій Корева.

Він зазначив, що планові завдання  у 2019 році виконано у повному обсязі. Так, протягом останніх 5-ти років територіальна підсистема цивільного захисту функціонує у режимі підвищеної готовності. За цей час здійснено ряд практичних заходів з підвищення готовності органів управління та сил цивільного захисту як місцевих ланок так і області в цілому.

Відтак, завдяки системній попереджувальній роботі, протягом останніх 5-ти років спостерігається тенденція до зменшення кількості надзвичайних ситуацій, загиблих і постраждалих у них.

На території області функціонують 667 потенційно небезпечних об’єктів, серед яких Хмельницька атомна електростанція, 13 хімічно-небезпечних об’єктів, 101 об’єкт нафтогазопроводів, 18 нафтобаз, 4 бази зберігання боєприпасів МО, 2436 гідротехнічних споруд, з яких 2105 прийняті у комунальну власність сільськими, селищними радами.

З метою здійснення контролю за готовністю та функціонуванням місцевих ланок в режимі підвищеної готовності в 2019 році проведено комплексні та контрольні перевірки стану цивільного захисту в 7-ми районах, командно-штабні навчання з органами управління 5-ти місцевих ланок. Протягом минулого року здійснено ряд заходів з удосконалення діяльності спеціалізованих служб цивільного захисту, як обласного так і місцевого рівня.

Разом з тим, відмітив доповідач, є ряд питань, які необхідно вирішити для забезпечення готовності та якісного виконання завдань спеціалізованими службами.

Продовжуючи доповідь, Юрій Миколайович зазначив, що в області практично завершено технічну інвентаризацію захисних споруд. Станом на 1 січня проінвентаризовано 854 споруди, що складає 94,8% від загальної кількості. Залишились непроінвентаризованими 4 споруди (в містах Шепетівка, Старокостянтинів,  Кам’янець-Подільському та Ярмолинецькому районах).

Обласний фонд захисних споруд області складає  900 споруд, з яких 140 сховищ та 760 протирадіаційних укриттів. На покращення стану захисних споруд в минулому році було виділено: 5,2 млн. грн., з них: 157 тис. грн. – з місцевих бюджетів, 626 тис. грн. – кошти власників та  4,4 млн. грн. – кошти субвенції. За результатами оцінювання «готові» -182 споруди (20,2 %) «обмежено готові» – 651 (72,3 %) та «неготових» – 67 (7,5%). Що стосується ОТГ, то на покращення стану захисних споруд було виділено 70 тис. гривень. лише в 11 громадах.

З метою фінансування заходів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій в області створено резервні фонди на загальну суму понад 27,67 млн. грн, з них: обласний – 1,5 млн. грн, в МВК та РДА – 15,2 млн. грн, в ОТГ – 7,07 млн. гривень.

Далі учасники наради переглянути відеозвіт про підсумки роботи Головного управління ДСНС України в області у 2019 році.

В продовження, присутні заслухали представників окремих міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад щодо організації заходів цивільного захисту на місцях.

«Ми почули весь обсяг та повноту завдань, які стоять перед нами. Комплекс заходів досить об’ємний і головне – дуже важливий. Тому звертаю увагу голів райдержадміністрацій, міських голів, голів об’єднаних територіальних громад забезпечити виконання всіх заходів направлених на збереження життя наших громадян, і в першу чергу це забезпечення пожежної безпеки об’єктів з масовим перебуванням людей, створенню центрів безпеки», – зазначив голова адміністрації.

Також, за словами Дмитра Анатолійовича, необхідно активізувати роботу з удосконалення місцевих систем оповіщення за рахунок придбання пристроїв автоматичного додзвону та забезпечити кожен населений пункт сигнально-гучномовними системами.