Місцевою прокуратурою проведено аналіз стану законності на території Красилівського району упродовж першого півріччя 2018 року, за результатами чого повідомляємо, що з початку року на території району вчинено 304 кримінальних правопорушення, що у порівняні з аналогічним періодом минулого року на 15,6 % менше, показник рівня злочинності на 10 тисяч населення — 37,4%, що є нижче, ніж по області — 49,9%. Зафіксовано зменшення особливо тяжких злочинів (на 33,3%), тяжких злочинів (30,4%), майже на третину зменшилася кількість злочинів, вчинених групою осіб, у стані сп’яніння. Також відмічається зменшення злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту (27,3%).

Вищий, ніж по області відсоток розкриття правопорушень, у яких особам повідомлено про підозру (49,5% проти 45,1%).

При цьому, значною є кількість злочинів вчинених особами, які раніше вчиняли злочини.

Місцевою прокуратурою у І півріччі 2018 року до суду з обвинувальним актом направлено 1 кримінальне провадження про вчинення корупційного злочину. Забезпечено підтримання публічного обвинувачення з винесенням обвинуваченого вироку у кримінальному провадженні за фактом вимагання та одержання неправомірної вигоди.

Також, у звітному періоді вживалися заходи щодо запобігання корупції адміністративно-правовими засобами.

Зокрема, виявлено 4 факти, що можуть свідчити про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, матеріали яких передано до Управління захисту економіки Національної поліції для складання відповідних протоколів. Забезпечено участь у судовому розгляді 2 справ про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Місцевою прокуратурою вживаються заходи представницького характеру щодо захисту інтересів держави в суді та при виконанні судових рішень.

Так, з метою захисту інтересів держави у І півріччі 2018 року заявлено 9 позовів на суму 952,9 тис. грн.

До прикладу, місцевою прокуратурою встановлені факти незаконного безоплатного набуття у власність земельних ділянок для особистого селянського господарства особами, які уже використали вказане право. З метою усунення порушень закону, повернення незаконно одержаних земель, місцевою прокуратурою подано 4 позовні заяви.

З метою відшкодування збитків, завданих кримінальними правопорушеннями, до суду прокурорами пред’явлено відповідні позови.

Прокурорами підтримано державне обвинувачення у 60 кримінальних провадженнях, з яких у 32 ухвалено обвинувальні вироки.

Упродовж І півріччя 2018 року місцевою прокуратурою розглянуто 52 звернень громадян та юридичних осіб. Відповідно до вимог Законів України «Про звернення громадян», «Про прокуратуру» 37 звернень спрямовано для вирішення до органів державної влади, контролю та інших установ.