29 січня під керівництвом першого заступника голови адміністрації Романа Примуша відбулася відеоконференція з питань обговорення пропозицій впровадження земельної реформи, обігу земель сільськогосподарського призначення та розвитку аграрної галузі.

До участі в нараді долучилися директор Департаменту агропромислового розвитку Олег Омелянюк, радник голови Олексій Лисюк та інші запрошені. У районних студіях участь взяли керівники районних державних адміністрацій, зокрема і Красилівська РДА, голови об’єднаних територіальних громад, сільських та селищних рад, керівники сільськогосподарських підприємств різних форм власності.

Розпочинаючи нараду, Роман Примуш зазначив, що основною метою сьогоднішнього зібрання є надання актуальної інформації щодо стану проведення реформи ринку землі, а також обговорення проблемних питань, які виникають під час впровадження цієї реформи, для можливості подальшого транслювання їх до вищих інстанцій.

 

В ході наради директор Департаменту проінформував присутніх про стан використання земель сільськогосподарського призначення області. Так, агроформуванння всіх форм власності мають у користуванні 1 млн.570 тис. га земель сільськогосподарського призначення, з них 1 млн.254 тис. га ріллі. Загальна посівна площа у минулому році становила 1 млн 175 тис. га, або 94 відсотків до ріллі. Треба відмітити, що протягом останніх років обсяги посівних площ постійно збільшуються, і у цьому році їх очікуються в межах 1 млн.185 тис. га, що на 10 тис. га більше попередніх показників.

За словами посадовця, збільшення посівних площ відбувається, в основному, за рахунок сільгосппідприємств. По господарствах населення цей показник стабільний в межах 12 % до загальних площ землекористування.

Відповідно структурі земельного фонду користувачами земель сільськогосподарського призначення є такі суб’єкти господарювання: агрохолдинги – мають в користуванні понад 510 тис. га, або 41 відсоток земель; самостійні сільгосппідприємства – обробляють 312 тис. га (25%); фермерські господарства – обробляють 150 тис. га (12%); особисті селянські господарства та домогосподарства населення – 277 тис. га (22%).

Питома вага виробництва сільськогосподарської продукції по сільськогосподарським підприємствам різних форм власності становить 62%, а по господарствах населення – 38 відсотків. Разом з тим, господарствами населення виробляється 99% картоплі, 98% овочевої продукції, 90% плодів, 74% м’яса, 55% молока.

Всього в області розпайовано 1 млн. 042 тис. га земель сільськогосподарського призначення. Нерозпайованими залишаються близько 200 тис. га державних земель, які частково використовуються державними підприємствами, передані в оренду сільгосппідприємствам, приватним особам, тощо.

За оперативною інформацією районних управлінь агропромислового розвитку у 2019 році укладено понад 364 тисяч договорів оренди земельних ділянок між власниками земельних паїв та сільгосппідприємствами області. Відповідно до укладених договорів у 2019 році розмір орендної плати складає 2,5 млрд. гривень, що на 263 млн. грн більше ніж у попередньому році.

Відслідковуючи динаміку росту орендної плати за землю, слід відмітити її значне зростання, зокрема у 2014 році виплачено 0,9 млрд. гривень, у 2017 – 1,8 млрд. гривень, у 2018 – 2,2 млрд гривень. Це свідчить про те, що орендарі земельних ділянок зацікавлені у подальшій співпраці з власниками паїв і тому розглядають можливості збільшення орендної плати.

«Спостерігається тенденція і до збільшення відсотка виплати від грошової вартості паю. У 2019 році його рівень становить 9,8 в%. А за останні 5 років він зріс майже втричі – з 3,7% у 2014 році. Розрахунки з орендарями проводяться як в грошовій, так і в натуральній формі. Зокрема, у минулому році виплачено коштами 1,8 млрд. гривень, видано зерна на суму 0,6 млрд. гривень, надано послуг та іншої сільськогосподарської продукції на 56 млн. гривень. На один пай у 2019 році по області  нараховано в середньому 6880 гривень. Введення в дію Закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» однозначно призведе до зміни структури землекористувачів, дасть змогу залучити додаткові інвестиційні кошти на розвиток господарств, збільшить доходи місцевих бюджетів і громад»,- зауважив Олег Тимофійович.

Також учасникам відеоконференція була озвучена Презентація Земельної реформи в Україні (Законопроект до 2178-10 до другого читання).

Заступник директора Департаменту Вадим Конончук довів до відома, що у державному бюджеті передбачені кошти для фінансової підтримки громадян, юридичних осіб, в тому числі фермерських господарств, для придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

В продовження теми, радник голови Олексій Лисюк зауважив, що одним з пріоритетних напрямків роботи Верховної Ради України є впровадження земельної реформи, тому ринок землі буде відкритий найближчим часом, незважаючи на усі спекуляції навколо даного питання. “Проблема ринку землі зараз найбільше стосується малого і середнього землекористувача, які мають незначні земельні банки. Тому завдання влади проводити інформаційну діяльність і доносити до людей, що такі землекористувачі захищені додатковим інструментом – це і державна підтримка у вигляді надання кредитів та інша цільова допомога, яка буде надаватися. Відкриття ринку землі не значить, що після прийняття закону, всі землі одразу ж будуть продані, орендні відносини, які існують повинні залишатися за основу і в подальшому”,  – сказав він.

В контексті діалогу були озвученні питання і пропозиції щодо впровадження земельної реформи, які зафіксували для узагальнення і уточнення під час проведення наступних нарад з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Оновлена інформація буде доводитися в подальшому до відома у райони в найкоротші терміни.