У зв’язку з виявленими порушеннями окремими громадянами і посадовими особами Правил охорони електричних мереж (далі ПОЕМ) щодо самовільного будівництва в охоронних зонах повітряних лінії електропередач, не допуску для виконання робіт в цих зонах персоналу енергопостачальної компанії інспекція Держенергонагляду нагадує.

Правові, економічні та організаційні засади діяльності в електроенергетиці визначені Законом України “Про електроенергетику” (далі – Закон). Так, статтею 27 Закону встановлено, що правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. При цьому невиконання вимог, встановлених ПОЕМ, класифікується як правопорушення в електроенергетиці.

Відповідно до п. 24 ПОЕМ відповідальність юридичних та фізичних осіб за порушення Правил, склад правопорушень і злочинів та порядок притягнення осіб, що їх вчинили, до адміністративної та кримінальної відповідальності визначаються згідно з чинним законодавством. Зокрема, статтею 99 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлена адміністративна відповідальність за порушення наступних вимог ПОЕМ:
• будування житлових, громадських та дачних будинків;
• влаштовування будь-яких звалищ;
• розпалювання вогнищ;
• саджання дерева та інших багаторічних насаджень, крім випадків створення плантацій новорічних ялинок;
• влаштовування спортивних майданчиків для ігор, стадіонів, ринків, зупинок громадського транспорту;
• виконання в охоронних зонах підземних кабельних ліній електропередачі роботи із застосуванням ударних механізмів, скидати вантажі масою понад 5 тонн, скидати і зливати їдкі речовини та ті, що спричиняють корозію, паливно-мастильні матеріали.

Як міра покарання за вчинення такого правопорушення передбачено попередження або накладення штрафу на громадян від двох до шести неоподатковуваних мінімумів громадян і попередження або накладання штрафу на посадових осіб – від чотирьох до восьми неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Крім цього, діючі нормативні документи надають право енергопостачальної компанії припинити або обмежити електропостачання споживачів, що порушують ПОЕМ (п. 23 ПОЕМ та п. 7.5 Правил користування електричної енергії).

Відновлення електропостачання здійснюється після усунення порушень та відшкодування підприємствам, які експлуатують електричні мережі, заподіяних матеріальних витрат, а також вартості робіт з ввімкнення до електромережі згідно з укладеними договорами.

До відома, у відповідності до ПОЕМ охоронні зони електричних мереж встановлюються уздовж повітряної лінії у вигляді земельних ділянок та повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови невідхильного їх положення на відстань:

• 2 метрів – для повітряних ліній напругою до 1 кВ;
• 10 метрів – для повітряних ліній напругою до 20 кВ.

З ціллю запобігання негативних наслідків, які можуть виникнути у разі виконання громадянами або фізичними і юридичними особами будь яких робіт в охоронних зонах повітряних лінії без узгодження з власниками цих ліній, не допуску персоналу енергопостачальної компанії для виконання планових або аварійних робіт, наполегливо рекомендуємо споживачам не порушувати вимоги, викладені в Правилах охорони електричних мереж.

За інформацією Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії у Хмельницькій області