10 грудня, починаючи з 2008 року, в Україні проводиться Всеукраїнський тиждень права — День прав людини. Він відзначається в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.

Права людини гарантовані Конституцією та міжнародними угодами нашої країни, мають бути реалізовані.

Як свідчить історія, всі існуючі права людини, що закріплені в міжнародних документах, конституціях, законодавстві є вистражданими та відвойованими людством. Тому захист прав людини та громадянина має бути пріоритетом діяльності правової, демократичної, суверенної держави.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 24 липня 2019 року № 568-р «Про затвердження плану заходів з проведення у 2019 році Всеукраїнського тижня права», наказом начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області затверджений план заходів з проведення у 2019 році Всеукраїнського тижня права.

Проведення тижня має на меті підвищити рівень правової культури населення, а також поінформованість громадян щодо їхніх конституційних прав та обов’язків, можливостей їх реалізації та захисту.

Протягом 9-13 грудня заплановано участь посадових осіб Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області у таких заходах:

  1. Розміщення на офіційному веб-сайті інформації про проведення Всеукраїнського тижня права, роз’яснення прав людини та механізму її захисту.
  2. Лекція з питань реалізації і захисту прав людини з метою підвищення загального рівня правової культури та набуття необхідного рівня правових знань.
  3. Виступи у засобах масової інформації з питань реалізації і захисту прав людини.
  4. Круглий стіл з працівниками Головного управління щодо обговорення проблемних та суперечливих питань, які виникають у сфері запобігання та виявлення корупційних проявів, а також шляхів їх вирішення.
  5. Надання безоплатної первинної допомоги населенню з питань реалізації і захисту прав людини.

Права людини закріплені і в інших законодавчих актах, зокрема в сфері насінництва та розсадництва у Законі України «Про насіння і садивний матеріал». Зокрема в статті 22 цього закону зазначено, що суб’єкт насінництва гарантує відповідність сортових і посівних якостей насіння, а суб’єкт розсадництва — сортових і товарних якостей садивного матеріалу вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва, про що зазначається у Сертифікатах. На придбане насіння і садивний матеріал гарантії діють протягом строку, визначеного в Сертифікаті. У разі порушення гарантій суб’єкт насінництва та розсадництва несе відповідальність згідно із законом.

Для захисту своїх інтересів купуючи насіння та садивний матеріал обов’язково перевіряйте відповідність інформації у супровідних документах (Атестаті, Свідоцтві на насіння, Довідці про сортові та посівні якості насіння), Сертифікатах, з відомостями вказаними на етикетках та пакуваннях. Номер партії та країна виробництва насіння повинні співпадати. Не слід довіряти незасвідченим копіям Сертифікатів. Кожному Сертифікату присвоюється індивідуальний реєстраційний номер. Якщо виникають сумніви – Ви завжди зможете перевірити  Сертифікат, який надає Вам продавець насіння через електронний доступ до «Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал». Лише після такої ретельної перевірки можна бути впевненим, що Ви купуєте якісне насіння або садивний матеріал.

Якщо насіння купується в магазинах та на ринках в роздріб, на вимогу покупця продавець (суб’єкт підприємницької діяльності, який  відповідно до законодавства звільнений від застосування реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок) повинен видати товарний чек, що засвідчує факт купівлі, у якому зазначаються: найменування суб’єкта господарювання та ринку, ряд та номер торговельного місця, найменування товару, ціна товару, дата продажу, прізвище, ініціали продавця та його підпис.

Важливо також зберігати упаковку від придбаного насіння, де зазначений номер партії.

Маючи документи, що підтверджують факт придбання насіння можна виставити претензії до продавця у разі реалізації неякісного насіння.

Крім того, відповідно статті 6 ЗУ «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» однією з підстав для проведення позапланового заходу зі здійснення державного нагляду (контролю) є звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності) до органів державного нагляду (контролю).

Відповідно до повноважень функцію державного нагляду (контролю) у сфері насінництва та розсадництва на території області здійснює Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Отримати консультації та правову допомогу з питань насінництва та розсадництва можна звернувшись до Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області за телефонами:  +38 (0382) 65-07-34, 67-41-55),

                                                                                                  у м. Красилів за телефоном: 03855-43093

Даний матеріал не встановлює норм права і має лише інформаційний характер.

 

Наталія ГАЛИЩУК

головний спеціаліст відділу контролю

в сфері насінництва та розсадництва

Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій