На Хмельниччині — перша «жертва» отруєння грибами за останні 10 років.
Цьогоріч грибний сезон був сприятливим для шанувальників «тихого» полювання, однак, приніс чимало клопоту лікарям. Зокрема, з початку цього року 31 мешканець нашої області потребував медичної допомоги через отруєння грибами. Днями, на жаль, було зафіксовано перший за останні 10 років летальний випадок. Жінка кілька днів лікувалася вдома, а коли таки звернулася за допомогою — лікарі вже не змогли нічого вдіяти.
Фахівці громадського здоровя нагадують: хоча гриби й містять чимало вітамінів та поживних речовин, вживати їх потрібно дуже обережно. Крім того, вони «важкі» для травлення і їсти їх людям із захворюваннями печінки, нирок, шлунку не рекомендується.
Особливо уважними необхідно бути у процесі збирання грибів! Незнання відмінностей між їстівними та отруйними грибами і неправильне їх приготування стають причинами важких отруєнь, нерідко із смертельним наслідком.
Щоб уникнути отруєння грибами, запам’ятайте основні правила:
• ніколи не збирайте незнайомих грибів;
• не беріть тих грибів, у яких в нижній частині є бульбоподібне стовщення, оточене оболонкою;
• не збирайте грибів перестиглих, ослизлих, прив’ялих, червивих, зіпсованих;
• не їжте грибів у сирому вигляді;
• якщо виник хоча б найменший сумнів — не беріть цього гриба.
При вживанні в їжу отруйних грибів ознаки отруєння проявляються вже через 1-2 год.: з’являються гострий біль у животі, частий понос, блювання, зростаюча слабкість, пізніше можуть виникнути судоми.
ЗА ПОЯВИ ПЕРШИЙ ОЗНАК ОТРУЄННЯ – НЕ ЗВОЛІКАЙТЕ ТА ОДРАЗУ ЗВЕРТАЙТЕСЯ ЗА МЕДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ!