28 квітня 2017 року голова райдержадміністрації Ніла Островська провела засідання круглого столу з питань децентралізації влади, в якому взяли участь сільський голова та депутати Яворівецької сільської ради, міський голова Анатолій Жовтан, керівники окремих структурних підрозділів райдержадміністрації, установ та організацій району.

Основною метою засідання стало донести правдиву інформацію до лідерів місцевого самоврядування про переваги об’єднаних територіальних громад, щоб ті в свою чергу поділились нею зі своїми виборцями.

До прикладу, у 2016 році на розвиток об’єднаних територіальних громад Хмельницької області було виділено 216 млн. грн. із державного бюджету, освоєно з  них 94,4%. Це означає, що  на даний момент ОТГ є фінансово спроможні вирішувати соціально важливі завдання: ремонти доріг, шкіл, садочків, медичних закладів, побудова централізованого водопостачання, закупівля техніки для комунальних підприємств і багато іншого.

Децентралізація –це інструмент, яким треба вміти користуватися – це реформа якої бояться і без якої ніяк. Досвід створених об’єднаних територіальних громад доводить чим ефективніша влада, чим розумніше управління – тим краще задовольняються наші потреби.

Кількість донорських проектів і програм, які сприяють децентралізації в Україні, останнім часом значно зросла. Це говорить про збільшення підтримки реформи з боку міжнародної спільноти і дозволяє стверджувати про незворотність децентралізації в нашій країні.

У той час, коли частина лідерів громад серйозно не задумуються над втраченими можливостями, створені об’єднані громади по всій Україні з радістю діляться досвідом роботи, пишаються своїми здобутками та вже з більшою впевненістю дивляться в майбутнє.

До прикладу шість об’єднаних територіальних громад Хмельничинни отримали європейську фінансову підтримку на створення ЦНАПів.

Це стало можливим завдяки Програмі «Створення центрів надання адміністративних послуг та підвищення інформування населення про місцеве самоврядування», що фінансується Європейським Союзом та його державами-членами – Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Фіналістами для отримання допомоги зі створення ЦНАПів в рамках проекту в Хмельницькій області стали Славутська, Старосинявська, Чемеровецька, Полонська, Меджибізька та Новоушицька об’єднані територіальні громади.

Усі ці громади об’єднані спільною проблематикою надання адміністративних послуг і бажанням змінити ситуацію на краще та зробити адміністративні послуги якісними, фаховими та мобільними. Навіть у найвіддаленіших селах люди повинні мати можливість оперативно отримувати послуги кваліфікованих фахівців.

Станом на 24 квітня 2017 року на території Хмельницької області заплановано створити 54 спроможні територіальні громади, з них 46 схвалено Кабінетом Міністрів України. У 2015 році утворилося 22 ОТГ, а минулого року до них долучилися ще чотири: Гуківська, Ленковецька, Судилківська сільські та Чемеровецька селищна громада.

Отже, на Хмельниччині вже відбулися вибори у 26 ОТГ, в результаті чого було об’єднано 41,2% громад, тобто 249 із 605 запланованих. До складу ОТГ увійшли 42,1% від усіх населених пунктів області, це становить 43,3% загальної площі регіону. На території об’єднаних громад мешкає понад 434 тис. осіб, що складає третину населення області. 

Постає питання: «То ж чому зволікаємо ми?»