9 травня 2017 року перший заступник голови райдержадміністрації Дмитро Склонний взяв участь у мітингу присвяченому Дню пам’яті та примирення та 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який відбувся в с.Кузьмин.

Все далі і далі відходять в історію події другої світової війни. Усі ми знаємо, що вона була страшною та кривавою і загинула на ній невимовна кількість мільйонів людей, які просто хотіли жити. Ми знаємо фронтові пісні, усвідомлюємо наскільки тяжкою вона була.

Як тільки вберуться навесні у чарівні білі квіти сади, а в повітрі розіллється тонкий і ніжний аромат – вся земля випромінюватиме радість і щастя,  нестримну жагу до життя, в один з таких прекрасних днів, 9 травня, ми відзначаємо велике свято – День Перемоги.

За давньою традицією, цього дня о 10-й ранку, до пам’ятника загиблим односельчанам на мітинг вшанування зайшлися жителі села Кузьмин.

У 1941 та 1944 роках було мобілізовано 642 його жителі. На полі бою полягло 211, ще 342 юнаків і дівчат села було насильно вивезено на роботу до Німеччини. 14 з них навіки залишились лежати у чужій німецькій землі.

Майже половина загиблих кузьминців поклали голови у боях за звільнення Тернопільщини у 1944 році.

Жителі села завжди шанобливо ставилися до пам’яті про загиблих односельчан. У 1965 році, на честь 20-ї річниці Перемоги, в селі було відкрито пам’ятник землякам, які не повернулися з фронтів Другої світової війни.

52 роки біля цього пам’ятника збиралися жителі села, щоб вшанувати пам’ять своїх батьків, дідів і прадідів, які віддали своє життя, захищаючи нашу Батьківщину.

Понад півстоліття пам’ятник стояв без змін і вже потребував оновлення. У минулому році сільський голова Олег Момот запланував провести його реконструкцію. Після проведених робіт пам’ятник значно змінився. Найважливіше, що на чорних мармурових плитах додалося 60 імен односельців, котрі не повернулися з фронтів. Їх не було на старих плитах, і це ще не всі: місцеві історики працюють над встановленням повного списку прізвищ загиблих кузьминців. Повністю реконструйовано східці, до пам’ятника прокладено новий тротуар.

Мітинг пам’яті і шани відкрив Кузьминський сільський голова Олег Момот. Він щиро подякував усім односельцям, які долучилися до реконструкції пам’ятника, а особливо керівникам місцевих господарств – голові правління СК «Кузьминський» Анатолію Михайлюку  і директору ТОВ «Агрокрай» Олегу Білявцю, які підтримали його морально і фінансово та допомогли зробити не лише реконструкцію пам’ятника, а й благоустрій парку, де його встановлено.

Усі будівельні матеріали на суму 500 тис. грн.  було закуплено за рахунок бюджету сільської ради, крім цього 186 235 грн. матеріальної допомоги надав СК «Кузьминський» і 63 355 грн. – ТОВ «Агрокрай».

У своєму виступі сільський голова наголосив, що в Кузьмині постійно піклуються про ветеранів. На сьогоднішній день у селі проживає один учасник бойових дій – М.О.Антонець. Йому вручено матеріальну допомогу від сільської ради, райдержадміністрації і районної ради, місцевих агроформувань.

Матеріальну допомогу ветеранам війни та всім учасникам АТО надали ТОВ «Агрокрай» та СК «Кузьминський».  

Не забувають тут також і про тих, хто захищав та захищає  Україну  у зоні  АТО. Їх у с.Кузьмин десятеро.

Присутні вшанували хвилиною мовчання світлу пам’ять про своїх земляків –  загиблих та померлих учасників бойових дій у Другій світовій війні.

Настоятель Свято-Різдво-Богородицької церкви отець Георгій освятив оновлений пам’ятник та ікону Божої Матері, встановлену на ньому.

Присутні на мітингу поклали до підніжжя пам’ятника живі квіти.

Голова районної організації Спілки краєзнавців України, директор Кузьминської ЗОШ І-ІІІ ст. Олександр Байдич навів історичні факти щодо участі жителів с.Кузьмин у Другій світовій війні.

Перший заступник голови райдержадміністрації Дмитро Склонний привітав присутніх з Днем пам’яті та примирення і Днем перемоги, подякував за пам’ять про загиблих, побажав добра, миру і благополуччя.

Голова правління СК «Кузьминський» Анатолій Михайлюк та директор ТОВ «Агрокрай» Олег Білявець підкреслили, що і надалі будуть матеріально підтримувати добрі починання у селі.

Голова первинної ветеранської організації с.Кузьмина Василь Максимчук подякував присутнім за участь у святі, закликав підтримувати усіх учасників бойових дій на території інших держав, а також учасників АТО, які проживають на території села.

Учасники художньої самодіяльності Кузьминського сільського будинку культури та учні загальноосвітньої і церковнопарафіяльної шкіл села подарували присутнім гарні концертні номери.

Галина Косюк