Відповідно до статті 43 Конституції України кожна людина має право на працю, тобто можливість заробляти собі на життя роботою, яку вона вільно обирає, або на яку вільно погоджується. Так, Хмельницькою обласною службою зайнятості здійснюється системна інформаційно-роз’яснювальна робота спрямована на інформування населення щодо легальної зайнятості, державних соціальних гарантій, переваг системи соціального страхування, ризиків нелегального працевлаштування.

 «Легальна трудова діяльність — це основа соціальної захищеності працівника. Працюючи офіційно, ви маєте право на пенсію, допомогу по безробіттю, допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності тощо, — розповідає директор Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Черешня, — з початку року, за сприяння обласної служби зайнятості офіційно трудові відносини з роботодавцем оформили 18,2 тис. осіб, в тому числі 10,2 тис. зареєстрованих безробітних».

До основних переваг легальної зайнятості належить:

  • гарантоване отримання грошової винагороди за виконану роботу;
  • безпечні умови та дотримання режиму праці;
  • право на відпочинок;
  • захист від незаконного звільнення;
  • соціальний захист у разі втрати працездатності чи роботи.

Зазначимо, що протягом 9 місяців 2019 року проведено 283 семінара «Легальна зайнятість» для 5 тисяч осіб, 101 семінар на тему «Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці» для 1838 осіб.

Лише легальне працевлаштування гарантує людині її конституційні права. Тому, вирішувати Вам — жити одним днем чи мати певні гарантії у завтрашньому дні.