Старокостянтинівською місцевою прокуратурою виявлено порушення вимог земельного законодавства при використанні сільськогосподарських угідь.

Так, у жовтні 2014 року між Головним управлінням Держземагентства у Хмельницькій області та місцевим жителем укладено 5 договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, розташованих на території Великозозулинецької та Глібківської сільських рад Красилівського району.

Землі площею близько 112 га та орієнтовною вартістю 3,6 млн. грн. надано громадянину для ведення фермерського господарства.

Через 10 місяців орендар передав вказані земельні ділянки в суборенду місцевому сільськогосподарському товариству, в якому сам же працевлаштований.

Прокуратурою встановлено, що всупереч вимогам земельного законодавства, укладення цих угод відбувалось без обов’язкового затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель, яка повинна бути підставою для визначення орендної плати, а ділянки для ведення фермерського господарства надані не єдиним масивом.

Крім того, у громадянина, який отримав землю, відсутня будь-яка сільськогосподарська техніка, а фермерське господарство створено через сім місяців після подання прокурором позову до суду.

Це свідчить про те, що дійсний намір місцевого мешканця спрямовувався на штучне використання процедури створення фермерського господарства як пільгового порядку одержання земель державної власності в оренду поза передбаченою законодавством процедурою земельних торгів та подальшого їх використання іншим сільськогосподарським підприємством.

У зв’язку із цим, діючи на захист інтересів держави, Старокостянтинівська місцева прокуратура звернулась до суду з вимогами визнати вказані накази Головного управління Держземагенства в Хмельницькій області незаконними та скасувати, а договори оренди та суборенди земельних ділянок недійсними.

Рішенням Красилівського районного суду від 25.10.2017 позов прокуратури задоволено.

Водночас, сільськогосподарське товариство не погодившись із вказаним рішенням районного суду подало на нього апеляційну скаргу.

Постановою Хмельницького апеляційного суду від 11.11.2019 рішення районного суду залишено без змін.

Відтак, 112 га сільськогосподарських угідь державної власності вартістю            3,6 млн. грн. підлягає поверненню з незаконного користування у державну власність.

 

Керівник Старокостянтинівської

місцевої прокуратури                                                                                В. Сліпець