Добігає завершення 2019-2020 навчальний рік. Яким він був для освітян та здобувачів освіти? Які виклики в галузі освіти є актуальними на сьогодні? На ці та інші питання відповів начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Красилівської районної державної адміністрації Володимир Снігур.

 – Користуючись нагодою, хочу подякувати редакції газети «Красилівський вісник» за сприяння висвітленню подій освітянської галузі, ознайомленню жителів району з перспективним досвідом роботи закладів освіти і надання можливості популяризації педагогічних надбань наших колег. Освіта завжди відігравала важливу роль в розвитку суспільства, а сьогодні можна впевнено говорити про надзвичайну її актуалізацію.

 

– Володимире ІвановичуКрасилівський район має досить розгалужену мережу закладів освіти та установ, які надають освітні послуги. Як би Ви її охарактеризували?

– Мережа загальноосвітніх навчальних закладів – це освітні заклади, які на сьогодні задовольняють різноманітні освітні потреби підростаючого покоління. Для дітей з різними запитами й можливостями функціонує 22 заклади загальної середньої освіти. Серед них – 15 шкіл І – ІІІ ступенів, 7 шкіл І – ІІ ступенів. На базі 5 закладів освіти функціонує 6 груп продовженого дня. Учнівський контингент шкіл району у 2019-2020 навчальному році становить 1730 учнів. Дошкільну освіту забезпечують 22 заклади освіти. У цілому в дошкільних навчальних закладах перебуває 419 дітей. На базі шкіл крім освітнього процесу працює розгалужена мережа гурткової роботи. Також в підпорядкуванні відділу функціонує районний методичний кабінет, логопедичний пункт та науково-методичний Центр  психологічної служби.

 

 Що Ви можете сказати про фінансування освітньої галузі району у 2019-2020 навчальному році?

– З метою створення освітнього середовища 1 класів НУШ у 2019 році на забезпечення якісного впровадження Концепції НУШ за кошти з державного та обласного бюджетів виділено 890,4 тис. гривень та співфінансування з районного бюджету 99,0 тис. гривень. Було  придбано комп’ютерне обладнання (ноутбуки, багатофункціональні пристрої, ламінатори з витратними матеріалами), комплекти парт та стільців та дидактичний матеріал для учнів 1 класу.

У 2020 році на НУШ передбачається 1005,7 тис.гривень з державного та обласного бюджету; 111,7 тис.гривень співфінансування з районного бюджету.

Проведено заходи щодо зміцнення матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти. Освоєно кошти освітньої субвенції на забезпечення кабінетів природничо-математичних предметів закладів загальної середньої освіти в сумі –  2389000,00грн та придбано 12 кабінетів ( кабінет математики – 3шт., кабінет біології – 1 шт., кабінет фізики – 2шт., кабінет хімії – 3 шт., кабінет географії – 3шт.)

Зусиллями вчителів та батьків було оформлено класні кімнати із зонуванням освітнього простору, який містить освітні осередки та функціональні центри для комфортного перебування, здійснення навчальної, дослідницької та ігрової діяльності здобувачів освіти.

За рахунок субвенції відповідно до реалізації Концепції НУШ в початковій школі за тренінговою системою уже підготовлено: 99 вчителів початкових класів, 27 вчителів англійської мови, 2 вчителі фізкультури, 5 вчителів мистецтва, 22 директори, 16 заступників директорів з навчально-виховної роботи. Крім того, з метою підвищення здатності вчителів початкових класів до використання ігрових технологій навчання LEGO: 44 вчителі 1 та 2 класів пройшли одноденні тренінги з використання LEGO на уроках в початкових класах.

 

 Чим Ви, як керівник галузі освіти, найбільше задоволені?

– Кожна людина може бути задоволена, коли бачить позитивні зрушення у роботі. У 2019 році розпочали капітальний ремонт Заслучненського ліцею ім.О.І.Іщука (проведені роботи по укріпленню та утепленню фасаду будівлі школи, перекрито дах основної школи, укріплено частину стін та замінено віконні блоки у початковій школі).

За сприяння народного депутата України Олени Копанчук у 2020 роцівиділені кошти з державного бюджету на завершення капітального ремонту ліцею.

Зараз проводяться роботи по виконанню фактурної штукатурки та фарбуванню будівлі школи. Планується до кінця року укріпити фундамент, утеплити фасад, перекрити дах початкової школи.

У 2019-2020 навчальному році було виготовлено 5 проєктно-кошторисних документацій на будівництво спортивних майданчиків та капітальний ремонт приміщень закладів освіти, а саме:

– на капітальний ремонт Кременчуківського ліцею (кошторисна вартість складає 15 млн. 774 тис. гривень);

– на капітальний ремонт Кошелівського ліцею (кошторисна вартість складає 3 млн. 456 тис. гривень);

– на капітальний ремонт Кузьминського ліцею (кошторисна вартість складає 25 млн. 947 тис. гривень);

– на будівництво спортивних майданчиків з твердим покриттям при Кузьминському та Кременчуківському ліцеях (обсяг коштів на реалізацію двох проектів складає 2 млн.560 тис. грн.).

Дані проєкти планується реалізувати у 2020-2023 роках.

У 2019 році проведені поточні ремонти тепломеханічного обладнання котелень Заслучненського ліцею ім.О.Іщука та Великозозулинецької ЗОШ І – ІІІ ст.; замінено газові котли у Щиборівській ЗОШ І – ІІІ ст. та Воскодавинській ЗОШ І – ІІ ст.; поточні ремонти теплогенераторної у Печеській ЗОШ І – ІІІ ст. та Котюржинецькій ЗОШ І – ІІ ст.; проведено гідрохімічну очистку системи опалення у Севрюківській ЗОШ І – ІІІ ст.; оброблено вогнезахисним розчином дерев’яні конструкції горища приміщення Печеської ЗОШ І – ІІІ ст. та Слобідко-Красилівської ЗОШ І – ІІ ст..

 

– Чи задовольняє Вас матеріально-технічна база закладів освіти?

 Безперечно, ні. Досить болючою є тема оптимізації мережі закладів освіти, підвезення учнів, ремонти харчоблоків, оновлення матеріально-технічної бази, оснащення кабінетів сучасним обладнанням та меблями.

Третій рік поспіль активно ведеться робота щодо оновлення освітнього простору Нової української школи. Маємо намір провести заміну застарілих учнівських парт  та меблівзакупивши одномісні сучасні парти для усіх першокласників району, комп’ютерної  техніки та дидактики для перших класів НУШ до початку 2020-2021 навчального року.

Також працюємо над тим, щоб по всіх приміщеннях шкіл був доступ до швидкісного Інтернету, плануємо, по можливості, закупити  мультимедійні комплекси, телевізори у класні кімнати, проектори, комп’ютерну техніку за кошти бюджету.

 

– Ситуація з пандемією внесла корективи в організацію та проведення освітнього процесу. Як забезпечувалось навчання у такий нелегкий час та як завершуватимете навчальний рік?

– Освітній процес з 12 березня здійснювався за дистанційною формою навчання з використанням відео уроків та відеоінструментів Skype, Zoom, Viber, WhatsApp, або в чатах у закритих групах Facebook, на платформах Googleclassroom, Naurok. Усі заклади освіти, які є у нашому підпорядкуванні, знаходяться у сільській місцевості, де не завжди є доступ до Інтернету, погане покриття, або  у класі є діти, в яких немає доступу до електронних ресурсів і ми це розуміємо. Для таких учнів навчання відбувалося за підручниками під керівництвом учителів. Завдання передавалися телефоном чи іншими доступними засобами спілкування.

Робота в таких умовах була досить складною. Це відчули і вчителі, і батьки, і учні. Та все ж таки є користь від такого формату роботи. У педагогів було більше часу на самовдосконалення та опанування сучасних форм роботи.

Багато питань стосувалося оцінювання. Семестрове та річне оцінювання здійснюватиметься відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України, Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА, Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. 

Для учнів, які не мають засобів дистанційного навчання або не виходять на зв’язок (мають неякісний зв’язок), семестрове  та річне оцінювання буде виставлене з урахуванням очного навчання до впровадження карантинних обмежень та за результатами І семестру.

Не простою є ситуація щодо проведення ЗНО для учнів 11 класу через карантин. Наказом Міністерства освіти і науки України внесено зміни до Календарного плану підготовки та проведення ЗНО у 2020 році. На сайті Українського центру оцінювання якості освіти розміщена інформація про терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання, зміст та обсяги сертифікаційних робіт, терміни оприлюднення результатів ЗНО. Ми у свою чергу сприятимемо проведенню індивідуальних консультацій для випускників 11 класів та забезпечимо організоване підвезення до пунктів проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

 

– Як працює відділ освіти, культури, молоді та спорту в умовах карантину? Як Ви взаємодієте з керівниками закладів освіти, з учителями?

Відділ освіти, культури, молоді та спорту у своїй роботі теж активно застосовує можливості дистанційної роботи. І скажу Вам, що це досить зручно. Не потрібно відривати керівників від безпосередньої роботи на місцях. У форматі відео-конференцій проводилась атестація педагогічних працівників, наради з керівниками ЗЗСО та ЗДО, колегії відділу освіти, культури, молоді та спорту. Методисти районного методичного кабінету також проводять відео-наради та консультації з учителями району. Наша робота є прозорою та відкритою для загалу. Усі освітянські заходи висвітлюються на офіційних сайтах відділу та закладів освіти.

 

– Ви згадали про освітянські заходи. Що можете повідомити про результативність освітянської галузі?

 Діти – це наше майбутнє. Вони мають зростати успішними. Саме тому відділом освіти, культури, молоді та спорту забезпечується активна робота щодо залучення учнівської молоді до науково-дослідницької діяльності, участі в предметних олімпіадах, різноманітних конкурсах.

Протягом жовтня-грудня 2019 року проведено шкільні та регіональні етапи Всеукраїнських предметних олімпіад із 17 предметів. 87 здобувачів освіти району стали переможцями регіонального етапу олімпіад, 12 із них були учасниками обласного етапу. Пишаємося тим, що чотири здобувачі освіти стали призерами ІІІ етапу Всеукраїнських предметних олімпіад з географії, історії, правознавства, української мови.

Є у наших учнів результативність за участь Міжнародних мовно-літературних конкурсах учнівської та студентської молоді імені П.Яцика та конкурсі Т.Г. Шевченка.  Збірні команди учнів району посіли ІІ та ІІІ місця предметних турнірів в секції історії , філософії і релігієзнавства та географії.

За підсумками обласного журі Центру науково-технічної творчості відділення МАН учениця Кошелівського ліцею Франчук Яна Олексіївна посіла І місце і здобула можливість представляти Хмельницьку область на Всеукраїнському етапі. Полюк Вікторія Михайлівна – учениця Михайловецької ЗОШ І – ІІІ ст. виборола ІІ місце в обласному етапі МАН.

Достатня увага приділяється виховній роботі та розвитку спорту. Традиційним стало проведення Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл», започатковано кубок із міні-футболу імені героїв Красилівщини, змагання зі спортивного орієнтування, спартакіади. Досить змістовно проходять у нас районний фестиваль різдвяних вертепів та огляд художньої самодіяльності, виставки тощо.

Як Ви розумієте, щоб забезпечити належну підготовку учнівської молоді до конкурсів, олімпіад, заходів, необхідно мати відповідне професійне кадрове забезпечення. На даний час у закладах освіти освітню діяльність здійснюють 431 педагогічний працівник, з яких 46 – працівники закладів дошкільної освіти.

Щороку педагоги району беруть участь у конкурсах фахової майстерності.  Цьогоріч у Всеукраїнському конкурсі «Учитель року-2020» у п’яти номінаціях взяли участь 18 педагогів ЗЗСО району. Переможці районного етапу Недзельська Іванна Ігорівна (вчитель історії Михайловецької ЗОШ І-ІІІ ст., номінація «Історія») та Куклінська Галина Павлівна (вчитель Кременчуківського ліцею, номінація «Хімія») представляли Красилівський район на обласному етапі. Досить активно педагоги району публікують свої напрацювання у фахових виданнях, демонструють свої методичні розробки та посібники. Переможцями постійно діючої обласної виставки педагогічних надбань «Освіта Хмельниччини на шляхах реформування» стали 19 педагогів району.

 

– Яке основне завдання визначаєте для себе в майбутньому?

– Викликів багато. Основне завдання відділу – створення умов для навчання та праці. Ми маємо організовано завершити навчальний рік, провести ремонтні роботи в приміщеннях закладів освіти.

Не менш важливим є завдання щодо підвищення якості освітнього процесу.  Ми активно працюємо над зміцненням матеріально-технічної бази навчальних закладів, створенням сучасного освітнього простору, намагаємось забезпечити максимально комфортні умови  як  викладання,  так і для засвоєння матеріалу. В результаті чого мають покращитись результати ЗНО та збільшитись кількість випускників, які продовжать здобувати освіту у вищих навчальних закладах відповідно до своїх інтересів  та здібностей.

 

– Незабаром  літні канікули, а відповідно і період оздоровлення та відпочинку. Яка ситуація в районі із організацією цієї роботи?

 В даних умовах говорити про повноцінне оздоровлення складно. Та все одно, сподіваюсь, літо буде для наших дітей цікавим та захоплюючим. І у зв’язку з тим, що для наших дітей розпочинається активний період літнього відпочинку, хочу звернути увагу батьків на збереження життя та здоров’я наших дітей, адже діти – це наша найбільша цінність.

І, насамкінець, хочу звернутись до освітян та батьків: завершується ще один рік вашої спільної наполегливої праці задля навчання та виховання підростаючого покоління — майбутнього Української держави!

Попереду – веселі літні канікули, а для випускників — пора змужніння, початок дорослого життя.

Бажаю вчителям та школярам гарного відпочинку, а випускникам — здійснення всіх мрій і задумів, світлих сонячних життєвих доріг, щасливої долі та Господнього благословення.