Красилівська районна організація Українського товариства мисливців та рибалок (УТМР) є неприбутковою громадською організацією, яка об’єднує громадян на основі спільності інтересів.

Громадська організація УТМР створена та діє у відповідності до Конституції України, закону України «Про громадські об’єднання» інших законодавчих актів. Товариство діє на засадах добровільності, рівноправності своїх членів, законності, виборності та підзвітності органів управління, гласності в роботі.

Головною метою товариства є охорона, відтворення, збереження, раціональне використання державного мисливського фонду в наданих у користування мисливських угіддях, організація та проведення полювання.

Загальна площа мисливських угідь наданих у користування без вилучення земель становить 80,3 тис.га, у тому числі:

-лісові угіддя — 8319,0га

-польові — 70134,184га

-водно-болотні — 1886,25га

На території угідь районної організації є наступні види тварин та птахів:

Козуля — 56, кабан -28, лисиця -81, заєць, бобер, борсук, видра, куниця, тхір лісовий, лебеді, гуси, качки, лиски, кулики, голуби, перепілка, сіра куріпка.

Дані кількості тварин вказані без врахування приплоду за поточний рік. Полювання на козулю не проводиться (немає потрібної чисельності згідно лімітів).

Існує ряд факторів, які впливають на чисельність популяції козуль.

Серед них відзначимо  браконьєрство, негативний вплив сільськогосподарського виробництва на тварин через підвищення рівня його механізації, засоби виробництва. Крім того великий негативний вплив спричиняється і вирубуванням лісів, кардинальними змінами форми власності на землю.

Упродовж останніх років дуже змінилися наші водойми — внаслідок прискореної єврофікації, пов’язаної з забрудненням води органічними та іншими сполуками. Більшість з них заросли щільною водною рослинністю, що значно скоротило площу придатних для водно-болотної дичини угідь та знизило їх загальну якість.

Одним із факторів, що впливають на чисельність популяції козуль них, є велика кількість хижаків – лисиць та бродячих собак.

Висока чисельність лисиці негативно впливає на стан поголів’я косулі, пернатої дичини та зайця-русака. Відсутність спеціального фонду для виплати премій за відстріл хижаків не дає можливості стимулювати мисливців. Без допомоги держави та зміни законодавства у цій справі не обійтися. Лисиця завдає великої шкоди для тварин і людей, так як є розповсюдником сказу.

За минулий 2019р. мисливцями відстріляно біля 140 лисиць, здано на аналіз 29 зразків, серед яких були випадки зараження сказом, коростою.

Лисиця в одному приплоді може приводити до 13 лисенят. Незважаючи на скрутний час для більшості населення та тривалі негативні тенденції в економіці, районна організація УТМР продовжує існувати і працювати. Протягом минулого сезону полювання складено 19 протоколів і притягнуто до відповідальності винних осіб.

Закуплено і випущено в угіддя фазана мисливського в кількості 252 шт.на суму 44814 грн. Випущено в угіддя крижня (каченят) 20 шт.(мала кількість через те, що немає де взяти яйця дикої качки). Фазани випустили в угіддя закріплені за первинними мисливськими колективами.

№6 с.Кульчини — 25шт.

№11 с.Кузьмин — 85 шт.

№17 с.Чепелівка — 30 шт.

№20 с.Щиборівка — 45 шт.

№5 с.В.Зозулинці — 27шт.

№12 с.Манівці — 9 шт.

№17 с.Чепелівка — 17 шт.

Підвищення поголів’я диких свиней пригальмувала африканська чума.(АЧС).В районі не було виявлено випадків зараження АЧС а також гибелі тварин і це радує.

Велике значення має біотехнія, це комплекс заходів щодо покращення умов існування птахів та звірів, який включає :

—         створення кормових полів

—         створення захисних ремізів

—         облаштування угідь солонцями і годівницями для зайця-русака та парнокопитних

—         заготівля кормів для зимової підгодівлі тварин та будівництво складів(піднавісів) для їх зберігання.

Щорічно проводиться пероральна вакцинація лисиці в районі і в області в цілому.

Зміна кліматичних умов також значно впливає на популяцію звірів і птахів. Якщо

зими стали помірними, немає снігового покрову то обміліли річки та притоки.

Щороку мисливцями розчищаються водопої, але на жаль часто-густо вони пересихають, внаслідок чого парнокопитні звірі мігрують в пошуках води і це також негативно впливає на їх популяцію.

 Голова Красилівської р.о.УТМР                                                             В.В.Олексійчук