У головному управлінні Пенсійного фонду в Хмельницькій області зібрали найпоширеніші запитання щодо пенсійного забезпечення мешканців області з 1 квітня 2020 року та підготували відповідні роз’яснення.

Які перерахунки пенсій проведено органами Пенсійного фонду області з 1 липня 2020  року?

З 1 липня 2020 року проведено перерахунки пенсій у зв’язку із зміною соціальних стандартів відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”, а саме прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1638 грн. до 1712 грн. (на 4,5%)), прожиткового мінімуму в середньому на одну особу в розрахунку на місяць з (2027 грн. до 2118 грн. (на 4,9%)), прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 2102 грн. до 2197 (на 4,5%)).

Які виплати зросли з 1 липня у зв’язку із зміною  зазначених соціальних стандартів?

Відповідь. З врахуванням зміни величини прожиткового мінімуму органами Пенсійного фонду перераховано мінімальні та максимальні розміри пенсій, доплату за понаднормативний стаж (для непрацюючих пенсіонерів), пенсії за особливі заслуги перед Україною, мінімальні пенсійні виплати особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій, підвищення ветеранам війни та членам їх сімей, підвищення жертвам нацистських переслідувань, щомісячну державну адресну допомогу особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій, державну адресну допомогу на догляд особам з інвалідністю внаслідок війни, надбавки на утриманців «військовим» пенсіонерам, мінімальні пенсійні виплати особам з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС із числа учасників ліквідації, мінімальні пенсійні виплати шахтарям.

Перерахована також надбавка до пенсії особам, які мають статус “Почесний донор  України” та “Почесний донор СРСР”. Розмір цієї надбавки збільшився з 202,70 грн.  до 211,80 грн. (на 9,10 грн. або на 4,5%).

Зазначений перерахунок проведено автоматично, без додаткових звернень пенсіонерів до органів Фонду.

Питання. Як зміна прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, впливає на розмір мінімальної пенсії за віком?

Згідно статті 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Необхідною умовою є наявність страхового стажу  для осіб, яким пенсії призначено до 01.10.2011 р. – це 25 років для чоловіків, 20 років для жінок,  та  в разі призначення пенсій після 01.10.2011 р. –  35 років для чоловіків і 30 років для жінок.

З 01.12.2019 року для зазначеної категорії пенсіонерів проведено перерахунок мінімальної пенсії за віком від величини 1638 грн.           З 1 липня 2020 року мінімальний розмір пенсії за віком збільшився з  1638 грн. до 1712 грн. , на 74 грн. (або на 4,5%).

Пенсіонерам, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування), перерахунок у зв’язку із зміною величини прожиткового мінімуму проводиться після звільнення з роботи. Тому, пенсіонерам, які припинили трудову діяльність, необхідно звернутись до сервісного центру обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області  за місцем перебування на обліку з відповідною заявою та документами про звільнення. Пенсію їм буде перераховано від нової величини прожиткового мінімуму з дня, що настає за днем звільнення з роботи.

Матеріал підготовлено
управлінням застосування пенсійного законодавства
головного управління Пенсійного фонду України
в Хмельницькій області