23 травня 2017 року голова райдержадміністрації Ніла Островська провела позапланове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На засіданні розглянуто питання про ситуацію, яка склалася в річці «Случ» на території Красилівського району.

Розглянувши дане питання, комісія вирішила:

  1. Інформацію Кузьминського сільського голови Момота О.С. та звернення учасника АТО Пурика В.І. (додається) щодо стану та ситуацію, яка склалася в річці «Случ» на території Красилівського району взяти до відома.
  2. Міському голові м. Красилова (Жовтан А.І.) зобов’язати Красилівське підприємство водопровідно-каналізаційного господарства (Петрук М.А.) :

2.1.1. Посилити дієвий контроль за нормами граничного допустимого скидання забруднених речовин в водний об’єкт.

2.1.2. Провести обваловку протиповиневого каналу поблизу каналізаційно-очисних споруд №2 м. Красилів та унеможливити попадання стічних вод в річку «Случ».

2.2. Зобов’язати Красилівській ЖЕК (Рожик В.В.) розробити документи на протиповеневий канал та посилити дієвий контроль та догляд за протиповеневими каналами та проводити огляд та розчистку каналів не менше 1 разу на квартал.

  1. Міському, селищному, сільським головам рекомендувати орендарям водних об’єктів посилити контроль за станом водних об’єктів, рівнем води, зміною кольору води. При зміні кольору та рівня води негайно повідомляти комісію ТЕБ та НС райдержадміністрації через чергового райдержадміністрації. (03855 4-22-62) або (096 502-33-03).
  2. Юридичному сектору райдержадміністрації (Краснолуцькій Ю.В.) до 25.05.2017 року звернутись до Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області та в Красилівське районне лабораторне відділення державного підприємства «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» та поставити на розгляд питання, щодо проведення екологічної експертизи води в річці «Случ» у Красилівському районі на вміст шкідливих речовин та гранично допустимі норми згідно стандартів та правил, а саме щодо вмісту:

— нафтопродуктів;

— нітрити;

— нітрати;

— фосфати;

— загальний фосфор;

— солі важких металів;

— хром;

— хлориди.

4.1. Експертизу провести в руслі річки «Случ» поблизу сіл Чернелівка, Волиця, Дружне, Щиборівка, Кузьмин та поблизу каналізаційно-очисних споруд №2 м. Красилів.

  1. Рекомендувати ПАТ «Красилівський цукровий завод» провести всі необхідні заходи, щодо унеможливлення потрапляння стічних вод та залишків переробки продукції в річку «Случ».

5.1. До 25.05.2017 року надати комісії з питань ТЕБ та НС райдержадміністрації копію дозволу на спец водокористування та копії карт-схем відстійників цукрового заводу та полів фільтрації.

5.2. Провести очистку каналу (притоки річки случ) ставка «Красилівського цукрового заводу».