На виконання Указу Президента України «Про відзначення в Україні 500-річчя Реформації», яким передбачено проведення у 2017 році тематичних наукових конференцій, симпозіумів, круглих столів, семінарів, інших наукових і просвітницьких заходів  20 квітня 2017 року в центральній районній бібліотеці відбулося засідання круглого столу  «Європейська Реформація та розбудова громадянського суспільства в Україні сьогодні». У спільному засіданні прийняли участь голова Красилівської районної державної адміністрації Ніла Островська, заступник голови районної державної адміністрації Ірина Морозович, заступник голови районної ради Микола Білик, заступник Красилівського міського голови Марина Слободянюк, начальник відділу культури, національностей та релігій Інна Грицюк, керівник ресурсного відділу обласного організаційного комітету R-500 Олександр Савчук, представники релігійних церков та громад та працівники бібліотеки.

У своєму виступі голова райдержадміністрації Ніла Островська  подякувала усім запрошеним представникам релігійних церков  та громад за участь у спільному засіданні та наголосила,  що Україна сьогодні стоїть перед завданням реформ, однак жодні реформи неможливі без реформ в серцях кожного з нас. Зазначила, що лише спільними зусиллями  та плідною працею ми зможемо відродити нашу країну та жити дійсно по-європейськи забезпечивши  гідне майбутнє нашим нащадкам.

Олександр Савчук висловив пропозиції щодо спільних заходів, під час яких  усі  бібліотеки і навчальні заклади району зможуть  отримають комплекти літератури, присвячені цій визначній події.

Пресвітер Церкви адвентистів сьомого дня Олександр Рибачук запропонував надати матеріали до 500-річчя  Реформації в районну газету «Красилівський вісник», а також проводити спільні заходи в закладах культури та освіти по профілактиці шкідливих звичок, здорового способу життя для дітей, молоді, дорослих, щоб підняти духовний рівень підростаючого покоління.

У ході засідання присутні обговорили  план заходів з відзначення в районі 500-річчя Реформації, визначили наступні кроки співпраці та перспективи взаємодії закладів культури, освіти та релігійних установ. Під час заходу учасники переглянули презентацію «Реформації – 500 років» та  ознайомилися з матеріалами книжково-ілюстративної виставки “Рух, що змінив світ».

Довідково:

Реформа́ція (від лат. reformatio — перетворення, виправлення) — католицький церковно-релігійний, духовно-суспільний та політичний рух оновлення в країнах Західної та Центральної Європи у XVI столітті, спрямований на повернення до біблійних першоджерел християнства, який набув форми релігійної боротьби проти католицької церкви і папської влади.
Реформацію пов’язують з іменами Мартіна Лютера, Жана Кальвіна та Ульріха Цвінглі  і, відповідно, називають протестанською, лютеранською або євангелічною.
Безпосереднім початком Реформації вважають розповсюдження Лютером персональних листів-звернень, в яких він доводив, що Спасіння та Божа милість досягаються завдяки Вірі, а не сповіді в гріхах. Загальним суспільним поштовхом стала публікація латинською 31 жовтня 1517 року в місті Віттенберзі заклику до теологічної дискусії у вигляді 95 тез, в яких йшлося про гріх та кару, і особливо критикувалась торгівля індульгенціями (грамоти на відпущення гріхів).

Ініційований Мартіном Лютером, церковно-релігійний рух спричинив розрив єдності західно-європейської церкви — появу національних церковних спільнот та виникнення нової теології протестантизму.