Сьогодні під головуванням заступника голови адміністрації Сергія Ткачука відбулася селекторна нарада щодо екологічного стану водних ресурсів (поверхневих водойм) та полігонів твердих побутових відходів. До участі в нараді також долучилися радник голови Олексій Лисюк, директор Департаменту природних ресурсів та екології ОДА Тетяна Дзюблюк та члени робочої групи зі сприяння розробленню проекту Регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області.

У студії були присутні представники кожного з районів, зокрема і Красилівського під головуванням очільника Красилівської РДА Василя Кравчука.

З першого питання про екологічний стан водних ресурсів (поверхневих водойм) в Хмельницькій області доповіла Тетяна Дзюблюк. Вона зазначила, що на території області cкид зворотних вод у водні об’єкти здійснювали 52 водокористувачі. Так, у лютому поточного року проведено обстеження очисних споруд у 10 населених пунктах, де встановлено відсутність очистки зворотних вод або неефективну роботу каналізаційних очисних споруд, зумовлену їх незадовільним технічним станом (аварійний стан окремих вузлів і агрегатів та загальна фізична зношеність обладнання, несвоєчасне проведення поточних та капітальних ремонтів, перевантаженість або недовантаженість очисних споруд), недотримання технології очистки зворотних вод, недостатність ведення постійного лабораторного контролю за технологічним процесом очистки стоків та відсутність кваліфікованого обслуговуючого персоналу.

Зокрема, на сьогодні очистка зворотних вод не здійснюється у містах Городок, селищах Летичів, Стара Синява, Сатанів та Віньківці через несправність очисних споруд. Також неефективно працюють очисні споруди у містах Волочиськ, Деражня, Дунаївці, Ізяслав, Красилів, Старокостянтинів, селищах Нова Ушиця, Понінка, Ярмолинці, які потребують модернізації та реконструкції.

 

На слайдах відтворено нинішню ситуацію на обстежених об’єктах.

За словами Тетяни Василівни, однією з причин порушення технології очистки зворотних вод є некваліфікований обслуговуючий персонал. Тільки в трьох комунальних підприємствах міст Кам’янець-Подільський, Славута та Хмельницький працюють інженерно-технічні працівники з відповідною освітою.

Начальник відділу професійної освіти та виховної роботи Департаменту освіти і науки ОДА Світлана Фіярська доповіла, що в закладах професійно-технічної освіти готуються певні кваліфіковані робітники для комунальної сфери послуг. Зокрема, це монтажник санітарно-технічних систем устаткування, електрозварники ручного зварювання, слюсар з контролю вимірювальних приладів, електрогазозварники, тощо.

Поряд з цим, додала посадовиця, на сьогоднішній день ніяких пропозицій від комунальних установ, закладів, РДА та ОТГ до Департаменту не надходили. А формування регіонального замовлення на підготовку кваліфікованих робітників формується лише відповідно до наданих ними пропозицій. Світлана Ігорівна зауважила, що всі райони та ОТГ про це проінформовані. Відтак, якщо є потреба у таких працівниках, керівники на місцях мають до 1 листопада подати до Департаменту такі пропозиції, які в подальшому будуть опрацьовані і затверджені.

Заслухавши виступаючих з даного питання, заступник голови адміністрації відмітив, що є ще дуже багато проблем, які необхідно вирішувати. “Основна проблема, з якою ми стикаємося при будівництві або реконструкції очисних споруд, є те, що розробка проектно-кошторисної документації виконана неякісно, спеціалістами, які не розуміються в особливостях проектування таких споруд, а також з порушенням норм законодавства. – сказав Сергій Ткачук. – Обласна державна адміністрація завжди готова допомогти в рамках кожного проекту, оскільки дане питання є надважливим для всіх з точки зору екології, здоров’я, інфраструктури та житлово-комунального господарства”.

В продовження, учасники наради обговорили питання екологічного стану полігонів твердих побутових відходів. Як проінформувала Тетяна Дзюблюк, Департаментом природних ресурсів та екології здійснено обстеження полігонів твердих побутових відходів міст Городок, Дунаївці, Красилів, Старокостянтинів та смт Ярмолинці. За результатами обстежень стало зрозуміло, що ситуація в порівнянні з оглядами, які здійснювалися в літній період 2019 року, не покращилася, а в окремих випадках і погіршилася.

До прикладу, на в’їзді в полігон обов’язково повинен бути щит з інформацією про даний об’єкт (назва полігону, рік введення в експлуатацію, режим роботи, види відходів, які приймаються і т.д.). Також обов’язковою є організація контрольно-пропускного пункту з автомобільними вагами, які дозволять зважити відходи, які надійшли на полігон; вишкою; спеціальними приладами для радіометричного контролю. На полігонах обов’язково повинна бути система моніторингу, яка спрямована на захист навколишнього середовища і всіх її компонентів (атмосферне повітря, грунти, підземні води). Також необхідною є розробка карт з вказаними на ній майданчиками, які діляться на зони розвантаження і складування.

Крім того, додала Тетяна Василівна, на кожен полігон має бути розроблений проєкт полігону ТПВ, що включає санітарно-технічний паспорт. Саме згідно з цим проєктом ведуться роботи на полігонах. Так само для кожного полігону повинна бути розроблена інструкція по його експлуатації. На полігоні обов’язково має бути паспорт місця видалення відходів, згідно з порядком ведення реєстру місць видалення відходів. У ньому вказуються екологічні та санітарно-технічні заходи, проведені протягом року.

Поряд з цим, великою проблемою на місцях є низький рівень кваліфікаційної підготовки працівників. Тому органам місцевого самоврядування необхідно приділяти суттєву увагу професійному навчанню та підвищенню кваліфікації працівників, дотриманню всіх вимог чинного законодавства.

Нижче наведена презентація щодо ситуації по місцях видалення відходів окремих районних центрів області.

Окремо учасники обговорили питання стану підготовки розділів проєкту Регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області до 2030 року.

На разі Департаментом зібрана вхідна інформація, проведено її аналіз та узагальнення. Проте слід зауважити, що інформація надана не в повному обсязі. Тетяна Дзюблюк зазначила, що затверджені регіональні плани управління відходами є обов’язковою умовою для фінансування з державного і обласного бюджетів програм і заходів у сфері управління відходами на території відповідної області. Вони є основою для розроблення місцевих планів управління відходами для територіальних громад з чисельністю населення понад 50 000 осіб і для територіальних громад — суб’єктів співробітництва територіальних громад у сфері управління відходами, якщо сумарна чисельність населення таких громад перевищує 50 000 осіб.

Враховуючи такі вимоги, посадовиця вкотре наголосила, що від обсягу та якості поданої інформації залежить якість підготовки розділів Регіонального плану та визначення заходів, які необхідно буде впровадити в майбутньому при удосконаленні системи управління відходами. Тому у кожного є ще можливість переглянути подану інформацію та внести зміни або доповнення.

В свою чергу, Олексій Лисюк зазначив, що за результатами сьогоднішньої наради буде сформоване протокольне доручення, яке буде направлене до виконання, аби забезпечити вчасне розроблення регіонального плану. “Наголошую на важливості активізації роботи над розробкою регіонального плану, оскільки це надважливе питання, яке буде вибудовувати усю стратегію подальших дій. По–перше, дане питання зніме частину існуючих проблем в регіоні, по–друге, затвердження регіонального плану дає можливість створення певного сценарію подальшого розвитку і вирішення цих проблем. Без цього плану ми не зможемо рухатися далі. – сказав він. – Тому прошу відповідально поставитися до питання очисних споруд, поводження з твердими побутовими відходами і до розроблення регіонального плану”.