Сьогодні відбулося перше у новому році засідання обласної комісії з оцінки та забезпечення проведення конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2021 році. Провів його заступник голови ОДА Сергій Ткачук. Засідання відбулося у форматі онлайн-конференції. До участі в роботі долучилися голова обласної ради Віолета Лабазюк та її заступник Валентин Соколюк.

Головне питання, що стояло на порядку денному – уточнення переліку перехідних та відбору оцінених програм і проектів регіонального розвитку. Цьогоріч для Хмельниччини з державного фонду регіонального розвитку передбачено фінансування в сумі трохи більше 180 мільйонів гривень. Як зауважив Сергій Ткачук, одна із ключових вимог Мінрегіону при відборі проєктів, що будуть реалізовуватися за кошти ДФРР цього року – це в першу чергу завершення довгобудів, що фінансувалися з ДФРР. Також ще одна новела цьогорічного відбору – те, що 30% фінансування має бути спрямовано на проєкти економічного розвитку регіону. За словами посадовця, економічні проєкти були зареєстровані на онлайн-платформі Мінрегіону та пройшли відповідне оцінювання, за результатами якого визначилися декілька найбільш перспективних.

 

Два проєкти “Створення лабораторно-дослідницької регіональної платформи контролю якості сировини для місцевих виробників” були представлені фахівцями Держпроспоживслужби. Як зазначив заступник керівника ГУ Держпродспоживслужби в області Олександр Садов’юк, наразі не лише в області, а подекуди і в Україні існує проблема з визначенням показників якості сільськогосподарської сировини та продукції місцевих виробників з метою забезпечення можливості її експорту. Лабораторні дослідження окремих показників, які вимагають іноземні країни, доводиться виконувати в лабораторіях Львова, Києва, а іноді навіть шукати за межами країни.

Реалізація запропонованих проєктів, за словами Олександра Садов’юка,  забезпечить створення в області потужного аграрного лабораторного центру, який матиме відповідне обладнання, фахівців, та буде сертифікований відповідно до міжнародних норм для проведення контролю якості продуктів харчування та сільськогосподарської продукції, зокрема вмісту хімічних речовин (пестицидів, антибіотиків, харчових добавок, консервантів, тощо), наявності генно-модифікованих організмів та багатьох інших показників. Налагодження такого контролю дозволить збільшити обсяги експорту продукції виробників Хмельниччини, розширити ринки збуту, а отже стимулюватиме економічне зростання регіону в цілому. Разом з тим, послуги лабораторії будуть цікаві не лише бізнесу нашого регіону, а й сусідніх областей.

 

Ще три проєкти були представлені фахівцями Агенції регіонального розвитку Хмельницької області: «Підвищення виробництва та нарощування обсягів рослинницької продукції через створення мережі агрогосподарств на територіях Чемеровецької громади», «Підвищення рентабельності господарювання та виробництва нових видів рослинницької продукції через створення мережі агрогосподарства на сільських територіях Хмельницької області» та  «Формування регіонального ринку сільськогосподарських енергетичних культур Ленковецької ОТГ».

Усі вони орієнтовані на розвиток аграрного сектору економіки. Перших два проєкти досить схожі, оскільки вони передбачають на етапах реалізації будівництво теплиць для вирощування розсади сільськогосподарських культур, подальше дорощування розсади в особистих селянських господарствах та реалізацію продукції через аграрний кооператив. Перший проєкт охоплює територію однієї Чемеровецької селищної громади, вирощувати планують полуницю. Другий розрахований на реалізацію в межах Городоцької міської та Сатанівської селищної громад. Основні культури, які будуть вирощувати – салат, духмяні трави, розсаду томатів, огірків, тощо. Для усіх представників особистих селянських господарств передбачається провести декілька навчальних семінарів та тренінгів, аби продукція, яка буде ними вирощена, відповідала не лише вимогам безпеки, а й єдиним стандартам щодо якості та зовнішнього вигляду. Надалі цю продукцію реалізовуватимуть під одною торговою маркою. Очікується, що завдяки реалізації цих проєктів буде створено потужну мережу агропідприємств та налагоджено стабільний збут виробленої продукції.

Третій проєкт Агенції регіонального розвитку – це фактично пілотний проєкт з вирощування енергетичних культур на землях, що непридатні для сільськогосподарського використання. У Ленковецькій громаді на 100 га таких земель пропонується висадити плантацію енергетичної верби. Уже за 3 роки з неї можна буде зібрати першу партію деревини, яка буде перероблена на тріску. Тріска верби є гарним паливом, зокрема може бути використана для опалення комунальних закладів та установ. Перевагами цієї енергетичної культури є те, що вона росте на грунтах, які не можуть бути використані для інших культур,  практично не потребує спеціального догляду. Урожай з ділянки можна збирати кожних три роки, а продуктивний термін її – 25-30 років. Додатковим позитивом є той факт, що при вирощуванні верби покращується якість грунту.

Заслухавши інформацію, за результатами обговорення члени комісії одностайно підтримали внесення представлених проєктів до переліку тих, що будуть фінансуватися за кошти ДФРР.

Також було підтримано продовження фінансування з ДФРР низки перехідних проєктів, що отримували його у минулі роки, а саме:

• Новоушицький навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів «гімназія» по вул.Подільській, 27 в смт Нова Ушиця – капітальний ремонт будівлі гуртожитку
• Солобковецька загальноосвітня школа по вул.Грушевського, 27/1 в с.Солобківці, Ярмолинецького району – реконструкція будівлі під комунальний заклад «Центр позашкільної освіти» Солобковецької сільської ради
• Навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, гімназія» по вул. Соборності, 9 в м Славута – реконструкція корпусу №1
• Очисні споруди каналізації потужністю 500 куб.м./добу в смт Віньківці, Віньковецького району – будівництво
• Хмельницька обласна дитяча лікарня по вул.Кам’янецька, 94 в м.Хмельницькому – будівництво лікувально-діагностичного корпусу
• Очисні споруди та напірний колектор в м.Дунаївці (ІІ черга – напірний колектор, піскоуловлювачі, каналізаційна насосна станція) — реконструкція
• Міський стадіон ім.Г.А.Тонкочеєва по пр.Грушевського,29 м. Кам’янець-Подільський – капітальний ремонт

Як зауважив Сергій Ткачук, за умови, якщо ці проєкти будуть реалізовані у 2021 році, в області не залишиться “довгобудів”, що реалізовувалися за кошти ДФРР. Також посадовець зазначив, що через зменшений обсяг цьогорічного фінансування та нові вимоги щодо відбору проєктів нерозподіленою залишилася сума лише близько 8,4 млн.грн., в межах якої можна розпочати фінансування нового проєкту. За результатами оцінювання на таке фінансування претендували два проєкти, представлені Хмельницьким обласним протипухлинним центром, один з яких передбачає реконструкцію приміщень радіологічного відділення з облаштуванням спеціального бункера для розміщення лінійного прискорювача, а інший – модернізацію системи гарячого водопостачання. Пріоритетним директор центру В’ячеслав Мороз назвав саме проєкт технічного переоснащення лікувальної кімнати для дистанційної променевої терапії радіологічного відділення Хмельницького обласний онкологічний диспансер по вул.Пілотській, 1 в м.Хмельницькому, адже це дасть можливість надавити мешканцям області необхідну висококваліфіковану допомогу при лікуванні онкопатологій, за якою вони змушені зараз звертатися в інші регіони. При цьому він зауважив, що уже тривалий час проводиться робота щодо пошуку шляхів фінансування для отримання самого лінійного прискорювача, і наразі розглядається декілька можливих варіантів. Разом з тим, у проєкті передбачено і ремонт існуючих приміщень, де зараз здійснюється променева терапія хворим, що дозволить значно покращити умови перебування та лікування пацієнтів, а також запобігти ризикам псування обладнання через неналежні умови для його роботи.

Члени комісії також одноголосно підтримали пропозицію щодо включення зазначеного проєкту до переліку.

Далі уже цього тижня визначений комісією перелік проєктів від Хмельниччини буде преставлений на розгляд комісії у Мінрегіоні.