9 грудня під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка відбулася селекторна нарада з питань впровадження та ведення електронного обліку деревини на комунальних лісогосподарських підприємствах за участю керівників райдержадміністрацій та комунальних лісогосподарських підприємств області.

Нагадаємо, що на засіданні Кабінету Міністрів України прийнято постанову Уряду «Про затвердження Порядку проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених». Це передбачено у цілі 9.6. «Українці більш ефективно та ощадливо використовують природні ресурси» Програми діяльності Уряду.

Порядок розроблений на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів». Цим Законом, зокрема, встановлюється  обмеження  внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених у розмірі 25 мільйонів кубічних метрів на рік.

Затверджений Урядом Порядок визначає механізм проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених і контролю за неперевищенням обсягу їх внутрішнього споживання на основі систематизації та узагальнення інформації про походження, заготівлю та реалізацію деревини за допомогою  інструментів електронного обліку. Також він передбачає обов’язковість ведення електронного обліку деревини всіма лісокористувачами України.

Відтак, учасники наради розглянули низку питань, пов’язаних із запровадженням єдиної державної системи електронного обліку деревини на комунальних підприємствах області.

На даний час усі державні лісогосподарські підприємства у Хмельницькій області підключили та оплачують послуги щодо ведення електронного обліку деревини за рахунок власних коштів, а представниками державного підприємства «Лісогосподарський Інноваційний-Аналітичний центр» (ДП «ЛІАЦ») з працівниками державного підприємства «Шепетівський військовий лісгосп» уже проведено навчання щодо ведення електронного обліку деревини.

Наразі лісокористувачами комунальної власності вивчається питання щодо виділення коштів для запровадження ведення електронного обліку деревини.

Звертаючись до керівництва райдержадміністрацій Володимир Ілліч наголосив, що відповідальність за організацію запровадження роботи системи електронного обліку деревини в комунальних лісогосподарських підприємствах області лежить саме на них.

(із сайту Хмельницької ОДА)