12 грудня в ДСНС України за участю Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Голови Служби Миколи Чечоткіна та представників органів центральної виконавчої влади відбулися командно-штабні навчання з питань організації реагування органів управління та сил цивільного захисту на загрози осінньо-зимового періоду. Участь у них взяли також голови обласних державних адміністрацій та керівники територіальних підрозділів ДСНС.

В селекторному режимі до участі у заході долучилися перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, начальник управління цивільного захисту населення ОДА Юрій Корева, перший заступник начальника ГУ ДСНС в області Дмитро Бондар та інші запрошені.

 

“Ми всі усвідомлюємо, що протидія викликам, які стоять перед нами, напряму залежить від рівня підготовки органів управління та готовності сил цивільного захисту. Інколи навіть при наявних ресурсах, розроблених планах і алгоритмах дій, нескладна подія може набути рівня надзвичайної ситуації через відсутність управління, взаємодії та координації органів управління і служб”, – сказав Арсен Аваков. “Керівники повинні вміти оцінити обстановку та своєчасно прийняти управлінські рішення, спрямовані на ліквідацію надзвичайної ситуації, не чекаючи вказівки зверху”, – зауважив Міністр.

У свою чергу, Голова ДСНС Микола Чечоткін зазначив, що вирішення питань, які винесено для обговорення на сьогоднішнє зібрання потребує колективних зусиль та постійної уваги.

Він зауважив, що у суспільстві, на жаль, склалась хибна думка, що реагування на надзвичайні ситуації та події, гасіння пожеж реалізація інших заходів цивільного захисту є виключно завданням ДСНС. Цивільний захист забезпечується усіма центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та підприємствами (установами, організаціями), які об’єднано в єдину державну систему цивільного захисту. Саме тому було прийнято рішення про необхідність проведення сьогоднішніх тренувань”, – підкреслив Микола Чечоткін.

Так, учасники розглянули алгоритми дій при обмеженні або перекритті руху автодорогами під час припинення транспортного сполучення на автомобільних дорогах і надання допомоги учасникам дорожнього руху, припинення теплопостачання об’єктів житлового фонду та соціальної сфери в умовах низьких температур повітря, знеструмлення населених пунктів внаслідок складних погодних умов, обмороження і загибель людей, особливо незахищених верств у період аномально-низьких температур повітря.

У ході практичної частини тренувань були відпрацьовані ввідні щодо порушення електропостачання важливих об’єктів економіки та населених пунктів Одеської області, а також щодо виникнення надзвичайної ситуації внаслідок порушення централізованого теплопостачання об’єктів житлового фонду та соціальної сфери м. Харкова.

 

За матеріалами ДСНС України