З нагоди Дня Соборності України 20 січня 2017 року в районному Будинку культури відбулись урочисті заходи та покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченка та до Пам’ятного знаку Героям України за участю  голови райдержадміністрації Н.Островської,  голови районної ради В.Пасічника, міського голови А.Жовтана та громадськості.

  Зі святкової сцени до присутніх у залі звернулась Ніла Василівна зі словами: “ У переддень особливого дня – дня Соборності України дуже важливо усім нам згадати ті доленосні подіі і зробити правильні висновки. 22 січня 1919 року Акт Злуки об’єднав Українську та Західноукраїнську Народні Республіки і на рідних землях знову постала єдина Українська держава. Тоді попри століття неволі й розділеності  українці проявили колосальну життєву силу й довели світові, що ніхто й ніщо не може скорити єдиний народ, який прагне свободи й доброго життя у власній державі. Акт Злуки 1919 – велике послання для нас, нинішніх українців. Особливо у теперішній надважкий час для нашої вітчизни. Зовнішні і внутрішні вороги України прагнуть нас роз’єднати, прагнуть посіяти паніку та розбрат. Але українці революцією Гідності довели, що єдині в своїх помислах, цілях і зусиллях і ми можемо мати успіх. Тільки коли нас об’єднує спільний національний дух, Україна має майбутнє. Щороку у ці дні, аналізуючи ситуацію в нашій державі, ми всі переконуємось   – не має східних чи західних українців, є українці, які люблять або не люблять Україну. І зараз перед справжніми українцями стоять надзвичайні виклики – або ми вистоїмо і побудуємо для наших дітей та внуків цивілізоване майбутнє, або України не буде як держави. І зважаючи на ту ціну, якою надано шанс побудови нової України, ми не маємо права на помилку і якщо ми будемо єдині, будемо мати тверду патріотичну позицію, ми досягнемо всіх бажаних результатів. Дай Боже всім нам здоров’я, сили і терпіння, любові до ближнього та батьківщини.

Також, за активну громадську позицію, служіння українському народу та з нагоди Дня Соборності України керівники району нагородили Грамотами районної ради та районної державної адміністрації з врученням подарунків та квітів:  

    — Байдича Олександра Васильовича — краєзнавця, директора Кузьминської ЗОШ І-ІІІ ст.;

    — Ящука Володимира Васильовича — учасника антитерористичної операції.

По закінченню урочистої частини для усіх присутніх було проведено святковий концерт.