28 лютого 2018 року під головуванням начальника відділу персоналу райдержадміністрації Світлани Олексійчук відбулося спільне засідання районної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат та районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення.

На засідання запрошено 5 керівників підприємств та фізичних осіб-підприємців району, які виплачують заробітну плату найманим працівникам нижче мінімального розміру.

На початку комісії Світлана Володимирівна зазначила, що в районі проводиться відповідна робота щодо соціального захисту працівників, забезпечення виконання мінімальних гарантій в оплаті праці та зростання рівня середньої заробітної плати працюючих.

З питання щодо суб’єктів господарювання щодо дотримання гарантій у виплаті заробітної плати найманим працівникам на рівні не нижче встановленого законодавством, проінформував начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Іван Книш, який зазначив, середня заробітна плата працівників району за січень 2018 року склала 5711,55 грн., що у порівнянні до відповідного періоду минулого року більше на 1089,56 грн. або 23,5%.

Найвищий рівень середньомісячної заробітної плати на одного штатного працівника в галузях: державне управління 8160,71 грн., промисловість – 6266,11 грн., сільському господарстві – 5677,44 грн.

Станом на 01.02.2018 року за статистичними даними заборгованість із заробітної плати на підприємствах Красилівського району відсутня.

З керівниками підприємств, фізичними особами-підприємцями району проводиться роз’яснювальна робота щодо необхідності легального оформлення трудових відносин з найманими працівниками та відповідальності у разі порушення умов чинного трудового законодавства.

Про причини низького рівня середньої заробітної плати та шляхи підвищення заробітної плати, інформували керівники підприємств та фізичні особи – підприємці, у яких середня заробітна у листопаді 2017 року, нижче встановленого законодавством мінімуму, які пояснили причину низького рівня середньої заробітної плати та запевнили, що надалі дотримуватимуться умов чинного законодавства щодо забезпечення додержання виплати мінімальної заробітної плати.

З питання щодо діяльності робочої групи по виявленню громадян, що здійснюють діяльність на ринках району та торгівельних центрах без державної реєстрації як суб’єкти господарювання та по виявленню неоформлених найманих працівників проінформувала начальник відділу економіки, торгівлі та розвитку інфраструктури райдержадміністрації Наталія Максимчук, яка повідомила що, 15 лютого поточного року робоча група по виявленню громадян, що здійснюють діяльність на ринках району та торгівельних центрах без державної реєстрації, як суб’єкти господарювання та по виявленню неоформлених найманих працівників провела обстеження 5 торговельних закладів то швейного цеху в селах Котюржинці, Воскодавинці, Чепелівка. В ході обстежень надавались  роз’яснення вимог чинного законодавства щодо використання праці найманих осіб, порядку їх оформлення. Представником Держпродсопживслужби надаються рекомендації щодо умов зберігання та продажу продовольчих товарів.

За результатами обстеження робочою групою складено 2 акти за дотриманням роботодавцем законодавства щодо укладання трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) у с. Воскодавинці (м-н «Мрія» ФОП Гаврилюк Г.Б.) та у с. Чепелівка ( м-н «Хіт-продукту» ФОП Долинна С.М.).

У разі неоформлення найманих працівників матеріали обстежень будуть відправлені управлінню Держпраці у  Хмельницькій області.