30 травня 2017 року під головуванням заступника голови районної державної адміністрації Ірини Морозович відбулося спільне засідання районної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат та районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення.

На засідання запрошено 10 керівників підприємств та фізичних осіб-підприємців району.

На початку комісії Ірина Володимирівна зазначила, що в районі проводиться відповідна робота щодо соціального захисту працівників, погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам та недопущення її виникнення у майбутньому, забезпечення виконання мінімальних гарантій в оплаті праці та зростання рівня середньої заробітної плати працюючих.

З першого питання про суб’єктів господарювання щодо дотримання гарантій у виплаті заробітної плати найманим працівникам на рівні не нижче встановленого законодавством, проінформував начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Іван Книш, який зазначив, що середня заробітна плата працівників району за квітень 2017 року склала 5693,05 грн., що в порівнянні до квітня 2016 року більше на 2184,58 грн. (62,3%).

Найвищий рівень середньомісячної заробітної плати на одного штатного працівника в галузях: державне управління – 7367,26 грн., сільське господарство – 6444,74 грн., промисловість 6362,68 грн. Найнижчий рівень заробітної плати у районі в квітні 2017 року спостерігається в галузі оптової та роздрібної торгівлі – 3639,71 грн. або 63,9% від середнього рівня по економіці району.

Станом на 01.05.2017 року за статистичними даними заборгованість із заробітної плати на підприємствах Красилівського району відсутня.

Керівники підприємств, фізичні особи-підприємці, які виплачують заробітну плату найманим працівникам нижче мінімального розміру, заслуховуються на засіданні районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення. З керівниками підприємств, фізичними особами-підприємцями району проводиться роз’яснювальна робота щодо необхідності легального оформлення трудових відносин з найманими працівниками та відповідальності у разі порушення умов чинного трудового законодавства та забезпечення щодо додержання виплати мінімальної заробітної плати в розмірі 3200 грн. з урахуванням міжпосадових та міжкваліфікаційних відношень доплат, премій, надбавок з метою недопущення зрівнялівки.

Про причини низького рівня середньої заробітної плати та шляхи підвищення заробітної плати, інформували керівники підприємств, у яких середня заробітна плата нижче встановленого законодавством мінімуму у березні 2017 року, які пояснили причину низького рівня середньої заробітної плати та запевнили, що надалі дотримуватимуться умов чинного законодавства щодо забезпечення додержання виплати мінімальної заробітної плати в розмірі не менше 3200 грн.

По другому питанню про діяльність робочої групи по виявленню громадян,  що здійснюють діяльність на ринках району та торгівельних центрах без державної реєстрації, як суб’єкти господарювання та по виявленню неоформлених найманих працівників заслухано Ларису Славіну головного спеціаліста відділу економіки, торгівлі та розвитку інфраструктури, яка повідомила, що 19 травня та 26 травня поточного року робоча група працювала на території Лагодинецької ,  Кузьминської та Михайловецької сільських рад.

В ході обстежень надавались  роз’яснення вимог чинного законодавства щодо використання праці найманих осіб, порядку їх оформлення. Представником Держпродспоживслужби надавались рекомендації щодо умов зберігання та продажу продовольчих товарів. В ході обстежень робочою групою також велось поновлення реєстрів суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівельну діяльність на території району.

У заключному слові заступник голови адміністрації Ірина Морозович зазначила, що роботодавці усвідомлюють і розуміють усю міру своєї відповідальності перед законом та перед працівниками, і в подальшому намагатимуться дотримуватись вимог чинного законодавства в оплаті праці, своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати, з урахуванням підвищення її  мінімального рівня, з метою соціального захисту працюючих.