29 травня 2018 року під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Дмитра Склонного відбулось позапланове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На засіданні розглянуто питання про ситуацію, яка склалася в річці «Случ» на території Красилівського району. Результатом розгляду даного питання стало прийняття ряду протокольних рішень, які пропонуються до вашої уваги:

  1. Інформацію щодо стану та ситуації, яка склалася в річці «Случ» на території Красилівського району взяти до відома.
  2. Міському голові м. Красилова (Островській Н.В.) зобов’язати Красилівське підприємство водопровідно-каналізаційного господарства (Петрук М.А.) :

2.1. Посилити дієвий контроль за нормами граничного допустимого скидання забруднених речовин в водний об’єкт.

2.2. Провести дослідження стоків підприємств, які заключили договори з підприємством водопровідно-каналізаційного господарства.

2.3. Зобов’язати Красилівську ЖЕК (Рожик В.В.) посилити дієвий контроль та догляд за протиповеневими каналами та проводити огляд та розчистку каналів не менше 1 разу на квартал.

  1. Сектору з питань цивільного захисту населення райдержадміністрації (Сокол С.А.):

 3.1. Вивчити питання щодо залучення незалежних, в тому числі і приватних лабораторій для проведення екологічної експертизи води в річці «Случ» у Красилівському районі на вміст шкідливих речовин та гранично допустимі норми згідно стандартів та правил, а саме щодо вмісту:

— нафтопродуктів;

— нітритів;

— нітратів;

— фосфатів;

— загального фосфору;

— солі важких металів;

— хрому;

— хлоридів;

— СПАР

— аміаку.

3.2. Експертизу провести в руслі річки «Случ» поблизу сіл Чернелівка, Волиця, Дружне, Щиборівка, Кузьмин, а також на водоймі Красилівського цукрового заводу та притоки річки «Случ» поблизу каналізаційно-очисних споруд №2 м. Красилів.

3.3. Обстежити із залученням членів районної комісії з питань ТЕБ та НС автомийки у частині укладання договорів та дотримання умов з утилізації мулу від миття, утилізацію тари від різних засобів і вивезення відходів, водопостачання та каналізацію.

3.4. Підготовити звернення в сервісний центр МВС м. Старокостянтинів для отримання інформації щодо кількості зареєстрованих асенізаторських автомобілів на території Красилівського району.   

  1. Міському, селищному, сільським головам рекомендувати орендарям водних об’єктів посилити контроль за станом водних об’єктів, рівнем води, зміною кольору води. При зміні кольору та рівня води негайно повідомляти комісію з питань ТЕБ та НС райдержадміністрації через чергового райдержадміністрації (03855) 4-22-62 або сектор з питань цивільного захисту населення райдержадміністрації (03855) 4-22-65
  2. Рекомендувати ТОВ «Агропартнер-1» провести всі необхідні заходи, щодо унеможливлення потрапляння стічних вод та залишків переробки продукції в річку «Случ».

5.1. Провести очистку каналу (притоки річки «Случ») ставка «Красилівського цукрового заводу».

  1. Контроль за виконанням даного рішення покласти на сектор з питань цивільного захисту населення райдержадміністрації (в межах компетенції). (Сокол С.А.)