05.09 під головуванням першого заступника голови РДА Склонного Д.В. відбулось засідання  державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. Основне питання, яке було  на порядку денному стосувалось епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней та заходи з недопущення занесення її на територію району.  

Для участі в обговоренні назрілих питань та прийняття  відповідних рішень були запрошені представники  управління Держпродспоживслужби, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, працівники районної служби ветеринарної медицини, ряд керівників сільськогосподарських підприємств, мисливці.

Про ситуацію з даного питання інформував начальник Красилівської районної державної лікарні ветеринарної медицини — Котюк А.Я. Він підкреслив, що африканська чума свиней (АЧС) на території України стала реальною загрозою розповсюдження її збудника по всій території держави. Котюк А.Я. ще раз повідомив, що 18 серпня у Львівській області на території одного з найбільших у країні свинокомплексів «Галичина-Захід» зафіксований випадок африканської чуми свиней. У трикілометровій зоні поблизу підприємства оголосили 40-денний карантин, на дорозі працюють блокпости для дезінфекції транспорту. Діє заборона на переміщення продуктів тваринного походження. Лікувати африканську чуму неможливо. Котюк А.Я. також нагадав, що у липні 2015 року через африканську чуму знищили 60 тисяч свиней на агрокомбінаті «Калита» в Броварському районі на Київщині.

Тому сьогодні головне завдання – не попустити занесення збудника цієї страшної хвороби на територію району.

 Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Красилівській районній державній адміністрації  вирішила:

  1. Взяти до відома інформацію Котюка А.Я. про посилення заходів профілактики африканської чуми свиней на території району.
  2. Головам сільських та селищних рад взяти під персональну відповідальність та ефективність виконання рішень Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при Кабінеті Міністрів України, Красилівській районній державній  адміністрації та заходів з профілактики африканської чуми свиней на території Красилівського району.
  3. Забезпечити дієвий контроль за переміщенням живих тварин та продукції з них, зокрема свиней та свинини на території Красилівського району. Не допускати незаконного переміщення живих тварин  без ветеринарних документів.
  4. Посилити контроль за утилізацією відходів тваринного походження. 
  5. у випадку захворювання та загибелі свиней, негайно повідомляти про це спеціалістів  державної служби ветеринарної медицини
  6. Забезпечити висвітлення в місцевих засобах масової інформації питань щодо небезпеки виникнення африканської чуми свиней та обов’язкові заходи з її профілактики.