13 грудня 2017 року у великому залі Красилівської районної державної адміністрації відбулася презентація книги «Красилівщина в роки Другої світової війни: збірник матеріалів та документів».       

У заході взяли участь Красилівський міський голова  Ніла Островська, голова Красилівської районної ради Василь Пасічник, керівник апарату Красилівської райдержадміністрації Олена Білоконь, начальник управління освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Олена Заїка, начальник архівного відділу Тетяна Федорина, завідувач народного музею історії Красилівсього району Віталій Мельничук, директори шкіл та вчителі історії району.

Збірник підготовлений Державним архівом Хмельницької області, Хмельницькою обласною громадською організацією архівістів та дослідників Поділля та Південно-Східної Волині «Поклик віків» за сприяння Красилівської районної ради та Красилівської районної державної адміністрації.

Упорядниками видання є кандидат історичних наук, директор Держархіву Хмельницької області Володимир Байдич, почесний краєзнавець України, Заслужений працівник освіти України, директор Кузьминської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Олександр  Байдич, доктор історичних наук, професор Кам’янець-Подільського національного університету ім. Івана Огієнка Олександр Завальнюк, кандидат історичних наук, начальник відділу інформаційних технологій Держархіву Хмельницької області Юрій Олійник, кандидат історичних наук, головний науковий співробітник Держархіву Хмельницької області Віталій Галатир, науковий співробітник Держархіву Хмельницької області Тетяна Павлунішена.

Книга «Красилівщина в роки Другої світової війни: збірник документів та матеріалів» здобула першу премію на обласному конкурсі науково-дослідних робіт в номінації «Гуманітарні науково-дослідні роботи», який щорічно проводиться Хмельницькою обласною радою до Дня науки.

У виданні вміщено архівні документи, матеріали, газетні публікації, спогади про життя населення Красилівщини в роки Другої світової війни.  Видання складається з 9 розділів, вступних статей та переліку документів, вміщених у збірнику.

Ведучі заходу працівники Красилівської центральної районної бібліотеки Олена Мойсеєнок та Інна Сабат нагадали присутнім заходу про події Другої світової війни на Красилівщині.

Під час виступу Володимир Григорович відмітив про вивчення великої кількості архівних документів та кропітку роботу при укладанні книги. Про період окупації району ознайомив присутніх Олександр Васильович. Юрій Васильович розповів про листи з нацистської неволі. Особливу увагу спогадам жителів Красилівщини про ті страшні події приділив Віталій Вікторович.

Хвилиною мовчання учасники презентації вшанували пам’ять про тих, хто не повернувся з далеких воєнних років і ціною власного життя боровся за мир на рідній землі.

Голова Красилівської районної ради Василь Савович та Красилівський міський голова Ніла Василівна подякували упорядникам за видання, за їх працю, любов до рідної Красилівщини, побажали міцного здоров’я, щастя, нових творчих успіхів в ім’я процвітання рідного краю і України.

Під час заходу присутні мали можливість ознайомитися з матеріалами книжково-ілюстративної виставки та переглянули слайдову презентацію «Красилівщина в роки Другої світової війни».